LOM#33: Dialog, læring og materialitet
Redaktør: Thorkild Hanghøj, thorkild@ikp.aau.dk, Aalborg Universitet
Redaktør: Tina Høegh, thoegh@sdu.dk, Syddansk Universitet
Redaktør: Jens Jørgen Hansen, jjh@sdu.dk, Syddansk Universitet
I dette temanummer af LOM sætter vi fokus på koblinger mellem læring og materialitet ud fra et dialogisk perspektiv. Nyere forskning – herunder tidligere LOM numre – viser det er væsentligt at belyse koblinger mellem læring og materialitet, her forstået som menneskers sansning med og anvendelse af digitale og analoge redskaber. Hverken det pædagogiske eller det materielle bør have forrang, idet begge aspekter er centrale.
Samtidig vil vi med dette temanummer belyse betydningen af de dialogiske aspekter i relation til læring og teknologi. I daglig tale betyder dialog samtale eller kommunikation. Meget af forskningen i dialogisk undervisning trækker på Bakhtins dialogiske filosofi, som er blevet fortolket og anvendt i uddannelsessammenhæng. For Bakhtin kan dialog forstås som et ontologisk grundvilkår, som gensidige relationer mellem mennesker og som kommunikation. Tilsvarende argumenterer Wegerif for, at det dialogiske både har epistemologiske og ontologiske betydninger i en undervisningskontekst. Dvs. både omhandler videnskonstruktion og deltagelsesmuligheder.
Forskning i dialogisk undervisning er vigtig, fordi den kan belyse de pædagogiske relationer og kommunikationsmønstre, samt hvordan man kan redesigne dem. Flere reviews af forskning i dialogisk undervisning har vist, hvordan undervisning ofte forløber efter den traditionelle IRE-struktur (Initiation, Response, Evaluation), hvor underviserens tænkning og retning er den eneste styring af aktiviteter. Den magtfordeling ændrer digitale teknologier ikke nødvendigvis på. Faktisk kan digitale teknologier i praksis ofte cementere magtfordelingen, fx ved underviseres step-by-step brug af digitale læringsplatforme, der styrer de processer, hvorpå de lærende skal deltage i undervisningen. Omvendt kan digitale teknologier, som fx redskaber til kreative skriveprocesser, åbne for mange nye måder at deltage og tænke på. I undervisningens praksis er det sjældent enten-eller, men ofte kombinationer af forskellige teknologier og læringsrum.
Samtidig viser designorienteret dialogisk forskning, hvordan man gennem eksperimenter kan styrke deltagelsesmuligheder og læringsudbyttet. Det handler fx om underviserens dialogiske tilgang til at invitere deltagere ind til undersøgende samtaler, og hvordan digitale teknologier kan spille en afgørende rolle heri. Et andet fokus kunne være at (re-)designe bestemte teknologier eller læringsrum, så de kvalificerer deltagernes læreprocesser.
Læs mere om LOM#33: Dialog, læring og materialitet