Årg. 9, Nr. 15 (2016)

Learning design: pædagogiske og didaktiske modeller for undervisningsudvikling, kvalitetssikring og effektivisering på de videregående uddannelser

Learning design og andre lignende, modelbaserede tilgange for undervisningsudvikling vinder i større og større grad indpas ved såvel udenlandske som danske uddannelsesinstitutioner. Den modelbaserede tilgang har bl.a. vist sig nyttig til at kvalitetssikre anvendelsen af teknologi i undervisningen, at få konkretiseret pædagogisk teori til håndgribelige modeller og værktøjer for undervisningsudvikling målrettet underviserne samt muliggjort genbrug og deling af god praksis. Endvidere rummer tilgangen et forretningsmæssigt potentiale, da undervisningsudviklingen kan systematiseres og således også være med til at realisere teknologiens potentialer for øget kvalitet i uddannelser og effektivisering.

Med de seneste reformer af uddannelsessystemet er fokus blevet flyttet fra undervisning til læring, og samtidig er der sat yderligere fokus på den digitale dimension. Der er kommet større fokus på læringsmål, ligesom den politiske dagsorden understreger, at uddannelsesinstitutionerne skal uddanne flere kandidater af højere kvalitet for færre penge. 

I dette nummer af LOM sætter vi fokus på learning design og andre modelbaserede måder at tænke didaktik, metoder og læringsmiljøer ved de videregående uddannelser. Vi inviterer derfor både artikler om eksisterende erfaringer med brug af learning design og pædagogiske/didaktiske modeller, reviews af forskningen i og bøger inden for feltet samt artikler om nye modeller for e-læring og metoder målrettet særlige udfordringer så som fx undervisningsdifferentiering, tilrettelæggelse af fjernundervisning og færdighedstræning. Ydermere inviterer vi også artikler af mere forretningsmæssig og strategisk karakter, herunder bidrag, der adresserer de kvalitetsmæssige og økonomiske potentialer og konsekvenser ved introduktionen af learning design og pædagogiske modeller i de videregående uddannelser. 

Indholdsfortegnelse

Redaktionelt

Lillian Buus, Mikkel Godsk, Roland Hachmann
PDF

Artikler

Solvej Videbaek, Nikolaj Bøgh, Ellen Hollands Steffensen, Søren Gullaksen
Evangelia Triantafyllou, Lise Busk Kofoed, Hendrik Purwins, Olga Timcenko
Jens Jørgen Hansen, Kirstin Remvig
PDF
Mikkel Godsk, Janne Saltoft Hansen
PDF
Anne Kristine Petersen, Astrid Margrethe Hestbech, Peter Bukovica Gundersen
Jacob Davidsen, Ulla Konnerup
PDF
Mie Buhl
Kenneth Hansen, Kristian Nøhr Jensen
PDF

Artikler uden for tema

Simon Heilesen, Søren Davidsen
PDF
Nina Bonderup Dohn, Hanne Skipper Degnebolig, Pernille Holm Lindhardt, Kirsten Lund
PDF
Lillian Gran
PDF
Denne webside bruger cookies til at lave statistik over trafikken på siden. Ved at klikke videre accepterer du brugen af cookies.
OK