Arkiver - Side 2
-
Mandearbejde
Årg. 20 Nr. 2 (2018)I dette nummer sætter vi fokus på mandearbejde. Hvilke normer og praksisser kendetegner mandearbejde? Hvad er det truende og tiltrækkende ved disse arbejdsmiljøer? Er det tiltrækkende ved disse arbejdsmiljøer også det, der er problematisk fra et arbejdsmiljøsynspunkt? Hvordan har forståelsen af, hvad mandearbejde er, forandret sig igennem tiden? Det er nogle af de spørgsmål, som artiklerne i dette nummer af Tidsskrift for Arbejdsliv tager op.
-
Prekarisering - hvad, hvem og hvor? Del 2
Årg. 20 Nr. 1 (2018)For et år siden bragte Tidsskrift for Arbejdsliv et temnummer med titlen ’Det Prekære Arbejdsliv’ (nr. 1 2017) og heri var samlet et antal artikler og kronikker, der på forskellige måder beskæftigede sig med begrebet prekarisering. Fordi der til det første tema om prekari- sering var stor interesse, og fordi vi i temaredaktionen blev efterladt med et indtryk af, at danske forskningsmiljøer er begyndt at beskæftige sig med prekarisering i arbejdslivet, har vi valgt at gentage temaet ét år senere.
-
Arbejdslivsforskningens begreber og koncepter - antagelser om menneske, arbejde og samfund
Årg. 19 Nr. 4 (2017)Arbejdslivsforskningens antagelser om mennesket, arbejdet og samfundet varierer, alt efter hvilke videnskabelige positioner og teoretiske antagelser, der tages afsæt i, og alt efter hvilke dimensioner i arbejdet som studeres. I dette temanummers artikler fremhæves netop grundantagelsers betydning for den vidensproduktion, som finder sted i arbejdslivsforskningen. Vi har efterspurgt bidrag, som belyser, hvilken betydning forskellige videnskabstilgange og antagelser har, når de udmøntes i forsknings- og udviklingsprojekter, samt danner baggrund for udvikling af koncepter, begreber og redskaber, målrettet organisations- og medarbejderudvikling i praksis. Der er mange årsager til, at vi med temanummeret har valgt at rette fokus mod betydninger af forskellige videnskabsteoretiske tilgange, men helt overordnet gælder, at vi ønsker at stimulere en (selv)kritisk diskussion af, hvad arbejdslivsforskningen gennem sin mangfoldighed af tilgange og målsætninger kan bidrage til i arbejdslivet som i samfundsudviklingen i bredere forstand. Vi ønsker endvidere at rette opmærksomhed mod, hvordan forandrede rammebetingelser for arbejdslivsforskningen påvirker undersøgelsesindhold, samt retning i og horisont for den vidensudvikling som finder sted.
-
Ledelse som profession
Årg. 19 Nr. 3 (2017) -
Uden tema
Årg. 19 Nr. 2 (2017) -
Det prekære arbejdsliv
Årg. 19 Nr. 1 (2017) -
Samarbejde og tværfaglighed
Årg. 18 Nr. 4 (2016) -
Tværfaglighed og samarbejde
Årg. 18 Nr. 3 (2016) -
Arbejde, krop og sundhed
Årg. 18 Nr. 2 (2016)Kroppen i arbejdet er et centralt tema i arbejdslivsforskningen. Nedslidning, ulykker og sygdomme som konsekvenser af belastninger i arbejdet har i mange år udgjort en grundstamme, ikke mindst i den arbejdsmedicinske forskning. Dette fokus på belastning af kroppen er også et omdrejningspunkt i Arbejdsmiljøloven, hvor målet om et sikkert og sundt arbejdsmiljø sigter på at sikre, at kroppen (og psyken) kan holde til arbejdets belastning i et helt arbejdsliv. Imidlertid har vi i de senere år set et nytfokus på kroppen i arbejde; på det kropsarbejde – arbejde med egne og andres kroppe – som kræves i det moderne arbejde (Wol-kowitz 2006).
Dette temanummer når selvsagt ikke omkring hele dette brede felt, men formår alligevel at belyse både arbejdet med andres og med egen krop fra forskellige vinkler. Bidragene tager alle udgangspunkt i arbejdet i social- og sundhedssektoren.
-
Regulering og virkemidler i Arbejdsmiljøet
Årg. 18 Nr. 1 (2016) -
Universitet og arbejdsliv
Årg. 17 Nr. 4 (2015)Initiativerne til at forbedre arbejdsmiljøet såsom national lovgivning, oprettelse af arbejdsmiljørådgivning, etablering af partssammensatte organer, industrispecifikke initiativer osv. har alle til formål at forbedre arbejdsmiljøet; men de er også alle påvirket af de konkrete hændelser på arbejdsmarkedet, der har indvirkning på arbejdsmiljøet og de politiske bevægelser nationalt (politiske partier, arbejdsmarkedets parter og græsrodsbevæ- gelser) og internationalt.
Dette medfører, at regulering og virkemidler på arbejdsmiljøområdet er resultatet af kompromiser eller skifter retning med skiftende politiske strømninger.
Der er en øget tendens til at ville basere regulering og virkemidler på videnskabelige beviser for effekt. Den traditionelle danske myndighedsbaserede del af arbejdsmiljøregulering er bygget på en bureaukratisk tilgang til tilsynsopgaven, og en sådan tilgang har en række begrænsninger i forhold til at skabe forbedringer af arbejdsmiljøet. Reguleringen har siden 1975 tillige bygget på selvregulering, og i de senere år har Arbejdstilsynet indarbejdet refleksive processer såsom tilpasset tilsyn og mere vægt på rådgivning. Bureaukratiske regler, tilsyn og sanktioner står altså ikke alene, og der er god grund til at søge efter og evaluere supplementer og alternativer. Samfund og virksomheder er komplekse, og virksomhederne reagerer på mange andre signaler end regler og sanktioner.
Det er derfor vigtigt at forske i, analysere og evaluere, hvordan de komplekse samspil mellem aktørerne i arbejdsmiljøsystemet og virksomhederne fungerer og de muligheder, der er for alternativer. Det er bl.a. disse spørgsmål, artiklerne i dette temanummer fokuserer på
-
Arbejdsmarkedet og krisen
Årg. 17 Nr. 3 (2015) -
Forandringer i bygge- og anlægsbranchens arbejdsliv
Årg. 17 Nr. 2 (2015) -
Beskæftigelsesindsatsen – antagelser, kontekster og kategoriseringer
Årg. 17 Nr. 1 (2015) -
Revitalisering af socioteknikken
Årg. 16 Nr. 4 (2014) -
Metodisk mangfoldighed i arbejdslivsforskningen
Årg. 16 Nr. 3 (2014) -
Workspace design
Årg. 16 Nr. 2 (2014) -
Ledelse og velfærdsprofessioner
Årg. 16 Nr. 1 (2014) -
Arbejdsliv mellem standardisering og selvledelse
Årg. 15 Nr. 4 (2013) -
Unge mellem uddannelse og arbejde
Årg. 15 Nr. 3 (2013) -
Sygefravær
Årg. 15 Nr. 2 (2013) -
Fra TR til HR? Arbejdsmiljøets rolle i moderne
Årg. 15 Nr. 1 (2013) -
Arbejdsliv i den offentlige sektor
Årg. 14 Nr. 4 (2012) -
Aktør-netværksteori i arbejdslivsforskningen
Årg. 14 Nr. 3 (2012) -
Den danske Arbejdsmarkedsmodel
Årg. 14 Nr. 2 (2012)