Opdatering af tidsskriftets open access og copyright politik

2019-03-12

Kvinder, Køn & Forskning ønsker at gøre tidsskriftet så open access som muligt, således at forskere, studerende og andre interesserede får fuld mulighed for at opdage, bruge og bygge på det mangfoldige og vidtrækkende indhold, vi publicerer indenfor kønsforskningsfeltet. Vi har derfor opdateret vores open access politik, samt tilladelser og rettigheds-sektionen, så de følger best practice inden for open-access publicering. Vi håber dermed også at øge tidsskriftets synlighed, tilgængelighed, omdømme, brug og 'impact'.


I praksis betyder dette at:

- vi siden 2018 er begyndt at udgive artikler online (i den accepterede version og sat op i tidsskriftets layout), umiddelbart efter publikation. Tidligere udkom online-versionen med ét års forsinkelse i forhold til den trykte udgave.

- med start fra 2019 har tidsskriftet besluttet at lade forfatterne selv beholde copyright til deres egne værker, uden begrænsninger. I de tilfælde, hvor vi udgiver en tekst, som er genoptrykt fra et andet tidsskrift eller lignende, kan der være andre copyright regler - i så fald vil det fremgå af teksten ved udgivelsen på hjemmesiden.

- fra og med udgivelsen Historiske perspektiver på køn (KKF 2018/4) har vi tilføjet en Creative Commons licens til alle udgivelser. Denne licens gør klart, at man frit kan kopiere og bygge videre på materiale udgivet af tidsskriftet, så længe man krediterer på passende vis, linker til licensen og fortæller om der er lavet ændringer i materialet. Man må desuden ikke bruge materialet til kommercielle formål.

- vi har gjort vores arkiveringspolitik tydeligere ved brug af Sherpa/Romeo 'grøn' open access modellen (se: sherpa.ac.uk/romeo/definitions.php). Dette betyder, at tidsskriftet tillader forfattere at arkivere deres egen artikel i åbne institutionelle arkiver eller på deres egen eller deres arbejdsgivers hjemmeside, i dén version og dét format, som tidsskriftets redaktører har godkendt (dvs. den accepterede version i tidsskriftets layout i pdf. format), umiddelbart efter at artiklen er blevet udgivet (uden forsinkelse).

- vi har tydeliggjort, at vi ikke tager gebyr for indsendelser eller andre dele af redaktions- og publiceringsprocessen. Sådan har det altid været, men det er blevet vigtigere at gøre dette klart i den nuværende akademiske kontekst.

Det er vores håb, at du som læser/bidragsyder til tidsskriftet vil tage godt imod disse opdateringer og tydeliggjorte politikker - og vi vil i samme åndedrag opfordre til at videreformidle og gøre god brug af Kvinder, Køn & Forsknings gode, gratis og frit tilgængelige artikler på hjemmesiden!