Educated tastes
DOI:
https://doi.org/10.7146/spf.v6i2.26268Nøgleord:
sensory experience, taste, phenomenology, experiental learningResumé
This paper explores taste in the context of phenomenology and outlines possibilities for situating a phenomenological approach to taste within the framework of educational theory. In such an approach, taste emerges as a complex interaction between all senses and as interplay between recollection and anticipation. In this respect, taste-experience is indicative of a privileged but hitherto relatively unexplored access to cognition. It is a sensory encounter that encompasses possibilities for learning, not only about taste but also about other subjects through taste.
Referencer
Aristotle. Métaphysique. I. Translated by J. Tricot. Paris : Librairie Philosophique J. Vrin. 2000 Baumgarten Alexander. Reflections on Poetry. Translated by Aschenbrenner Karl, Holther William. Berkeley : University of Claifornia Press, 1954/1735 Bloch Maurice. ”Commensality and poisoning”. Social Research. 66:1 (1999): 133-149 Brillat-Savarin Jean Anthelme. Physiologie du goût ou méditations de gastronomie transcendante. Paris : Charpentier Librairie-Éditeur. 1865 Brodersen Peter. “Oplevelse, fordybelse og virkelyst – et æstetisk perspektiv på undervisning”. In: Oplevelse, fordybelse og virkelyst, edited by Brodersen Peter, Hansen, Thomas Illum and Ziehe Thomas, 25-51. Copenhagen: Hans Reitzels Forlag, 2015 Descartes René. ‘Méditations métaphysiques’. In : Discours de la méthode et Mediations metaphysiques, 65-131. Paris : Flammarion, 1900/1637 Descartes René. ‘La dioptrique’. In : Discours de la méthode, plus La dioptrique et Les meteores. Paris : Henri le Gras, 1658/1637 Dewey John. Democracy and Education. New York: The Macmillan Company. 1922/1916 Dewey John. Experience and Education. Kappa Delta Pi Publications. Indianapolis. 1938 Friberg Carsten. “Æstetik som ’aisthesis’”. In: Æstetisk erfaring, Thyssen Ole (ed), 109-133. Copenhagen: Forlaget Samfundslitteratur, 2005 Gadamer Hans-Georg. Wahrheit und Methode. Grundzüge einer philosophischen Hermeneutik. Tübingen: Mohr Siebeck, 2010/1960 Hedegaard Liselotte. The Taste of Place. Aalborg: Aalborg University Press, 2016 Hedegaard Liselotte. ‘Filosofiske forståelser af smag’. In: Forståelser af smag. Hedegaard Liselotte, Leer Jonatan (eds). København: Smag, 2017 (forthcoming) Hume David. “Of the Standard of Taste”. In: Four dissertations, 201-240. London: A. Millar in The Strand, 1757 Kant Immanuel. Kritik der Urteilskraft. Frankfurt am Main: Suhrkamp Taschenbuch Wissenschaft, 1974/1793 Locke John. Philosophical works. Volume I. London : George Bell and Sons, 1892/1689 Merleau-Ponty Maurice. Phénoménologie de la perception. Paris: Éditions Gallimard, 1945 Plato. Republic. Translated by Cornford Frances M. Cambridge: Clarendon Press, 1941 Proust Marcel. À la recherché du temps perdu, 1. Du côté de chez Swann. Paris: Folio classique, Éditions Gallimard, 1988 Schmitt Pantel Pauline. La cité au banquet. Histoire des repas publics dans les cites grecques. Paris: Les classiques de la Sorbonne, 2011/1988 Shields-Argèles Christy. ” Imagining Self and The Other: Food and Identity in France and the United States”. Food, Culture and Society. 7:2 (2004): 13-28 Smag for Livet. Kan du identificere frugt og grønt i geleform? Accessed on April 22nd 2017: http://www.smagforlivet.dk/artikler/pr%C3%B8v-selv-kan-du-identificere-frugt-og-gr%C3%B8nt-i-geleform . 2015 Smag for Livet. Smag i alle fag. Accessed on April 22nd 2017: http://www.smagforlivet.dk/sites/default/files/documents/Smag%20i%20alle%20fag.pdf . 2016
Downloads
Yderligere filer
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Forfatteren/forfatterne og tidsskriftet deler copyrighten, og skal begge krediteres ved brug af publiceret materiale til citat eller lignende. Artikler publiceret i Studier i Pædagogisk Filosofi må bruges (downloades) og genbruges (distribueres, kopieres, citeres) frit til ikke-kommercielle formål. Artikler publiceret i Studier i Pædagogisk Filosofi må, efter godkendelse fra redaktionen, gerne publiceres i andre tidsskrifter (Studier i Pædagogisk Filosofi publicerer dog ikke selv artikler, der tidligere har været publiceret). Artikler må gerne uploades i instutionelle databaser, hvis dette kræves af forfatteren som del af en bevilling eller er institutionelt krav.