Fra kollegial supervision til fællesfaglig udvikling - et eksperiment med entreprenørskabsundervisning i faget kulturformidling

Forfattere

  • Hans Elbeshausen IVA
  • Agnete Lunddahl Jensen IVA
  • Ragnhild Riis IVA

DOI:

https://doi.org/10.7146/dut.v8i14.7488

Nøgleord:

entreprenørskabsundervisning, kollegialt samarbejde, analyse af faglighed og holdninger,

Resumé

Abstract

Artiklen handler om at tilegne sig viden om entreprenørskab som undervisningsform gennem en eksperimentel praksis. Vi beskriver udfordringer, dilemmaer, erfaringer og vendepunkter i forløbet og forklarer, hvordan fokus i den kollegiale supervision flyttede til at udvikle faglighed i fællesskab. Forløbets eksplorative og fleksible form blev ledsaget af dialog på flere niveauer og inddrog både de studerende og alle undervisere. Målene kunne præciseres og ændres, og institutionens faglighed udvides. Med metaforen ’tvillinger’ blev kolleger indbudt til særligt at følge underviserne i eksperimentet. Deres involvering viste sig i dialogiske interventioner i undervisningens form og indhold.

This article presents an explorative journey carried out by a team of teachers. The aim was to develop their teaching methods in master courses in communication by integrating entrepreneurial thinking. The focus of the teacher-to-teacher supervision changed through the teamwork process. An initial concern about individual teaching skills was transformed into a joint concern about how to strengthen the academic argument for entrepreneurial thinking in academic education. The added value of working as a team in developing academic teaching is that a general reluctance towards entrepreneurial thinking has been transformed into a mutual interest and willingness to accept that certain entrepreneurial elements can improve academic standards.

 

Forfatterbiografier

Hans Elbeshausen, IVA

Hans Elbeshausen er cand. mag i germanistik og historie og lektor på Det Informationsvidenskabelige Akademi. Som forskningsleder for programmet: Videnshåndtering, Biblioteksudvikling og læreprocesser på Danmarks Biblioteksskole har han især været engageret i forskning i integrationsprocesser og tværkulturel læring. Sammen med lektor Trine Schreiber har han udgivet antologien Bibliotekarerne – en profession i et felt af viden, kommunikation og teknologi. Hans har været leder af projektet Pædagogiske Udviklingsværktøjer til Entreprenørskabsundervisning som blev støttet af Fonden for Entreprenørskab, og som har været inspirationskilde til denne artikel.

Agnete Lunddahl Jensen, IVA

Agnete Lunddahl har en kandidatgrad i Pædagogik og Uddannelsesstudier og Offentlig Administration fra RUC, og er ansat i Den pædagogiske enhed på Det Informationsvidenskabelige Akademi. Agnete arbejder blandt andet med underviser- og studenterkompetencer, og har tidligere været ansat som uddannelseskonsulent på Herlev Hospital.

Ragnhild Riis, IVA

Ragnhild Riis er cand. mag og ansat som specialkonsulent i Det Informationsvidenskabelige Akademis forskningsadministration. Ragnhild har tidligere beskæftiget sig med brugerdreven innovation i FORA, Erhvervs- og Byggestyrelsens Enhed for erhvervsøkonomisk forskning og analyse, ansat som fondsråd i Veluxfondene og landskonsulent for Kultur i Dansk Flygtningehjælp.

Downloads

Publiceret

2013-03-01

Citation/Eksport

Elbeshausen, H., Jensen, A. L., & Riis, R. (2013). Fra kollegial supervision til fællesfaglig udvikling - et eksperiment med entreprenørskabsundervisning i faget kulturformidling. Dansk Universitetspædagogisk Tidsskrift, 8(14), 76–85. https://doi.org/10.7146/dut.v8i14.7488