Sygefravær i Danmark — en vedholdende udfordring for alle involverede aktører
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v15i2.108932Abstract
Dette temanummer sætter fokus på sygefravær. Sygefravær kan defineres forskelligt, men en velkendt og anvendt definition er bundet op på antal sygedage. Hvor alt sygefravær op til 21 kalenderdage defineres som korttids-sygdom og sygefravær længere end 21 dage er langtidsfravær. Sygefraværsproblematikken har været udsat for forskellige reformbølger i de sidste årtier, og problematikken relaterer sig ofte til diskussioner om, hvad er sygdom, hvad er arbejdsliv, hvordan kan virksomheder agere social ansvarligt og hvordan kan staten? I den sammenhæng er det også relevant at spørge sig selv, hvordan påvirker den økonomiske krise og lavere sikkerhed i ansættelsen (flexicurity) sygefraværs problematikken? Spørgsmålet er i det hele taget hvordan lovgivning og forskellige politikker udstikker rammer og udfordrer praksis om sygefravær i DK.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).