Kerneopgaven på dagsordenen
konstruktive eller vildfarne dialoger
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v19i1.109079Resumé
Kerneopgaven er blevet et populært begreb blandt danske arbejdsmiljøforskere og – praktikere. Begrebet er i Danmark blandt andet blevet konceptualiseret som en del af teoretiseringen af virksomhedens sociale kapital. Dele af konsulent- og ledelseslitteraturen beskriver, hvordan forskellige forståelser af kerneopgaven kan være årsag til samarbejdsproblemer, og arbejdspladser tilbydes derfor værktøjer og metoder til at skabe fælles forståelse af kerneopgaven som et element i at forbedre samarbejdsevnen. Disse metoder og værtøjer bygger på den antagelse, at en medarbejders forestilling om kerneopgaven guider vedkommendes arbejdspraksis, således at etableringen af en fælles forståelse af kerneopgaven blandt medarbejdere kan skabe en fælles handlingshorisont. I artiklen sættes spørgsmålstegn ved, hvorvidt kerneopgavebegrebet er velegnet til at temasætte medarbejdernes forestillinger om, hvad der er vigtigt at gøre i arbejdet og hvorfor. I artiklen undersøges et konkret forsøg på at skabe dialog om kerneopgaven. På baggrund heraf diskuteres det, hvilke potentialer kerneopgavebegrebet har i forhold til at skabe dialog om medarbejdernes forskellige handlepraksisser og perspektiver på arbejdet.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).