De usynlige-inklusion og eksklusion på det danske arbejdsmarked
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v14i2.108906Resumé
Det er noget af et paradoks, at den danske arbejdsmarkedsmodel på den ene side ses som værende i høj grad fleksibel, dvs. at indeholde lav ansættelsestryghed og dermed give arbejdsgivere rigtigt gode muligheder for at afskedige medarbejdere (modsat i det kontinentale Europa), samtidig med, at næsten hver tiende danske lønmodtagere er ansat på vilkår, der er ringere end disse temmelig ringe vilkår. På denne baggrund stilles spørgsmålet, i hvilket omfang en ansættelse som vikar eller som tidsbegrænset i anden form har negative konsekvenser, evt. af mere varig art. Mangler de atypisk ansatte med andre ord de fundamentale rettigheder og de muligheder for udvikling i jobbet, som de fastansatte har? Dette spørgsmål besvares på baggrund af en survey med knap 4.900 respondenter (opnåelse 57 %), hvor der blev spurgt til bl.a. en række goder og rettigheder i jobbet, bl.a. arbejdsmarkedspension, feriefridage, MUS og kurser/efteruddannelse. Analyserne (logit modellering, multivariat logistisk regression) viser, at atypisk ansættelse indebærer en betydeligt lavere chance for at have en række af disse goder og rettigheder, og det konkluderes derfor, at atypisk ansættelse (fx som vikar) er et risikovilkår, ikke kun på grund af ansættelsesforholdets stipulerede udløbsdato, men også fordi man har en klart forøget risiko for at mangle en række af de øvrige goder og rettigheder, man normalt forbinder med at være medarbejder.
Downloads
Publiceret
Versioner
- 2021-05-17 (2)
- 2012-06-01 (1)
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Copyright (c) 2021 Forfatteren og tidsskriftet i samarbejde
Dette værk er under følgende licens Creative Commons Navngivelse –Ikke-kommerciel (by-nc).
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).