DEN SUNDHEDSSKADELIGE BØN – Om fjernforbøn, spiritualitet og dårlig videnskab
DOI:
https://doi.org/10.7146/pl.v28i2.8408Keywords:
Religionspsykologi, Fjernforbøn, SundhedAbstract
At religion kan være sundhedsskadeligt er velkendt. Men at bøn også kan være det, er noget nyt. Herbert Benson, læge ved Harvard Universitet, har foretaget en storstilet videnskabelig undersøgelse af fjernforbøn på seks forskellige amerikanske sygehuse. Undersøgelsen viser – stik imod Bensons personlige forhåbninger – ikke alene, at fjernforbøn ingen positiv virkning har på hjertepatienter, men også at patienternes viden om, at nogen beder for dem, oven i købet kan være livsfarlig.
Efter en kort introduktion til forskningen om religion og sundhed, gennemgår denne artikel tre udvalgte lægevidenskabelige forsøg. Det drejer sig om Krucoffs MANTRA-undersøgelse fra 2001 ved Veterans Administration Medical Center i USA; Leibovicis retroaktive undersøgelse fra 2001 ved Rabin Medical Center i Israel; samt Bensons ovenfor omtalte undersøgelse fra 2006. I dansk litteratur blev disse og andre undersøgelser introduceret i bogen KAN TRO FLYTTE BJERGE? (København 2004) i kapitlet »Moderne fjernforbønsunder søgelser og de spørgsmål de rejser«, som er skrevet af bogens redaktører Christoffer Johansen og Niels Christian Hvidt. Disse tre undersøgelser underkastes i denne artikel en nøgtern kritik og artiklen afsluttes med en diskussion af forsøgenes metodiske, videnskabsteoretiske, religionsvidenskabelige, videnskabsetiske og videnskabsstrategiske problemer.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Ophavsret er tidsskriftets og forfatternes. Det er gældende praksis, at artikler publiceret i Psyke & Logos, som efterfølgende oversættes til andet sprog, af forfatteren frit kan publiceres i internationale tidsskrifter, dog således at det ved reference fremgår, at den oversatte artikel har et forlæg i en dansksproget version i Psyke & Logos. Artikler kan frit deles og linkes til på forsknings- og undervisningsnetværk (så som Blackboard). Link foretrækkes, fordi det giver oplysning om brug af tidsskriftets artikler.