NARRATIVITET, RECOVERY OG EVIDENS
DOI:
https://doi.org/10.7146/pl.v25i2.8698Nøgleord:
Autonomi, Fortælling, Psykiatri, Recovery, Evidens, Psykiske sygdomme, Skizofreni, Psykoanalyse, LitteraturvidenskabResumé
Begrebet recovery er på vej til at blive integreret i den samlede internationale – og dermed også danske – viden om skizofreni og andre psykiske sygdomme. Det sker med nogen modstand, der bl.a. skyldes, at recovery-tankegangen i sin fulde konsekvens implicerer en anden måde at tænke og behandle på. For mange er begrebet desuden forbundet med populisme og vækker en blanding af forundring, fascination og forargelse. Nærværende artikel sætter fokus på begrebet. I artiklens første del behandles begrebets historiske udvikling og den evidens, der bl.a. i form af nogle metaanalyser foreligger på området. I artiklens anden del behandles først og fremmest den svenske psykolog Alain Topors forsøg på at belyse, hvad det er for nogle mekanismer og strategier, der er afgørende, når et menneske kommer sig fra alvorlig psykisk sygdom. Artiklens udgangspunkt er klassisk psykoanalyse, undervejs inddrages også psykoanalytikeren Donald W. Winnicott og hans idé om det mellemliggende område, og artiklen belyser, hvordan recovery på ny er med til at etablere forbindelse mellem psykiatri, psykoanalyse og litteraturvidenskab. Bindeleddet er fortællingen.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Ophavsret er tidsskriftets og forfatternes. Det er gældende praksis, at artikler publiceret i Psyke & Logos, som efterfølgende oversættes til andet sprog, af forfatteren frit kan publiceres i internationale tidsskrifter, dog således at det ved reference fremgår, at den oversatte artikel har et forlæg i en dansksproget version i Psyke & Logos. Artikler kan frit deles og linkes til på forsknings- og undervisningsnetværk (så som Blackboard). Link foretrækkes, fordi det giver oplysning om brug af tidsskriftets artikler.