Socialkognitiv testning af raske danske voksne i alderen 20-38 år
DOI:
https://doi.org/10.7146/pl.v40i2.117806Nøgleord:
Testning, Socialkognitive test, TASIT, Animerede Trekanter, Brünes Billedordning, Billedordning WAIS-III, Familiebilleder WMS-IIIResumé
I artiklen rapporteres resultater fra et studie, hvis formål var a) at undersøge, hvordan raske danske voksne præsterer på udvalgte socialkognitive tests (TASIT, Animerede Trekanter, Brünes Billedordning), og b) at undersøge det potentielle socialkognitive indhold i to kognitive tests (Billedordning WAIS-III og Familiebilleder WMS-III), der begge har gode danske normer i form af mange besvarelser fra forskellige aldersgrupper, som er repræsentative for den almindelige danske befolkning. 46 raske danske voksne i alderen 20-38 år gennemførte et omfattende testbatteri. Resultaterne viste, at de socialkognitive tests havde meget forskellige psykometriske egenskaber, herunder havde nogle alvorlige problemer med loftseffekt. Billedordning og Familiebilleder havde derimod gode psykometriske egenskaber med fin spredning i deltagernes besvarelser. Vi fandt ingen kønsforskelle i testene. En principal komponentanalyse, Principal Component Analysis (PCA),viste en korrelation mellem de to billedordningstest, hvorimod Familiebilleder korrelerede med de “oprigtige” filmklip fra TASIT. På baggrund af resultaterne fra dette studie kan især Billedordningstesten fra WAIS-III anses for at være en lovende kandidat som socialkognitiv test med gode danske normer. Der er dog stadig behov for mere forskning på området.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Ophavsret er tidsskriftets og forfatternes. Det er gældende praksis, at artikler publiceret i Psyke & Logos, som efterfølgende oversættes til andet sprog, af forfatteren frit kan publiceres i internationale tidsskrifter, dog således at det ved reference fremgår, at den oversatte artikel har et forlæg i en dansksproget version i Psyke & Logos. Artikler kan frit deles og linkes til på forsknings- og undervisningsnetværk (så som Blackboard). Link foretrækkes, fordi det giver oplysning om brug af tidsskriftets artikler.