ET STUDIE I SORT – En anmeldelse af Eric Danielsen: Den ukendte Freud, Dansk psykologisk Forlag, 2000 (255 sider, pris 280 kr.)

Forfattere

  • Benny Karpatschof Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Nøgleord:

Anmeldelse, Den ukendte Freud, Eric Danielsen

Resumé

Eric Danielsen har som den flittige, indsigtsfulde og velskrivende skribent han er, i de senere år specialiseret sig i en genre, man kunne kalde psykologiens biografi. For fem år siden kom den fremragende Vygotsky-monografi, og nu er turen kommet til en Freud-biografi, der til gengæld er en hel del mere problematisk, selv om den nye bog også er overordentlig velskrevet og øjensynlig baseret på en grundig læsning af mangfoldige kilder. Bogen former sig som et veritabelt anklageskrift, hvor konklusionen er klar, men hvor proceduren er noget uklar, og hvor det specielt er ret uigennemskueligt, hvordan domfældelsens rent praktisk skal finde sted (in effigie?). Jeg er faktisk enig med forfatteren i de fleste punkter af hans indædte kritik af Freud. Men jeg er til gengæld aldeles uenig i forfatterens konklusion, som er at psykoanalysen kan affærdiges som en pseudovidenskab. Måske ligger min uenighed med Eric Danielsen i virkeligheden på et videnskabsteoretisk plan. En teori, ja en teoretisk retning som her psykoanalysen kan nemlig, efter min opfattelse, godt være særdeles kritisabel, ikke blot i eftertidens evaluering, men allerede i den samtidige diskussion, og så kan den alligevel være et afgørende bidrag til udviklingen inden for den videnskab den tilhører. Derfor skal man, i alt fald inden for humanvidenskaben, nok være lidt varsom med at fordømme en videnskabelig indsats efter alt for scientistiske kriterier.

Forfatterbiografi

Benny Karpatschof, Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Benny Karpatschof er cand.psych., ph.d., er lektor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Downloads

Publiceret

2001-12-31

Citation/Eksport

Karpatschof, B. (2001). ET STUDIE I SORT – En anmeldelse af Eric Danielsen: Den ukendte Freud, Dansk psykologisk Forlag, 2000 (255 sider, pris 280 kr.). Psyke & Logos, 22(2), 6. Hentet fra https://tidsskrift.dk/psyke/article/view/8557