Unges perspektiver på fællesskaber og uddannelses - forløb på tekniske skolers erhvervsuddannelse
DOI:
https://doi.org/10.7146/pl.v31i1.8451Nøgleord:
Ungdom, Fællesskaber og uddannelses, Tekniske skolers erhvervsuddannelseResumé
Artiklen bygger på 22 kvalitative interviews med unge, der går eller har gået på forskellige erhvervsuddannelser på tekniske skoler i Danmark, og den omhandler deres perspektiver på fællesskab og uddannelsesforløb.
Den teoretiske ramme er social praksisteori og kritisk psykologi, og de væsentligste begreber er praksisfællesskab og institutionelle deltagelsesbaner og personlige deltagerbaner.
I interviewene peger de unge på, at de har forventning og forhåbning om udvikling af nye fællesskaber og venskaber ved starten på den nye uddannelse. Erhvervsuddannelsernes institutionelle deltagelsesbaner åbner dog overvejende for deltagelse i fagligt orienterede fællesskaber. Tekniske skoler skaber ikke rammer for udvikling af et socialt liv for de unge efter skoletid på samme vis som fx gymnasierne. De unge går derfor hver til sit efter skoletid, og dermed sker en opdeling og adskillelse af skoleliv og fritidsliv, hvor de unges forhåbninger om udvikling af nye venskaber ikke imødekommes. I artiklen vises, hvordan forskellige unge udvikler deres deltagelse på teknisk skole med større eller mindre engagement og seriøsitet. Der argumenteres for, at skolelivet bør organiseres, så de sociale relationer styrkes, hvilket kan betyde, at de unge har lyst til at møde hver dag. Dette kan muligvis reducere frafaldet på erhvervsuddannelserne.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Ophavsret er tidsskriftets og forfatternes. Det er gældende praksis, at artikler publiceret i Psyke & Logos, som efterfølgende oversættes til andet sprog, af forfatteren frit kan publiceres i internationale tidsskrifter, dog således at det ved reference fremgår, at den oversatte artikel har et forlæg i en dansksproget version i Psyke & Logos. Artikler kan frit deles og linkes til på forsknings- og undervisningsnetværk (så som Blackboard). Link foretrækkes, fordi det giver oplysning om brug af tidsskriftets artikler.