Trepartsforliset i 2012 – en forklaring
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v22i3.122828Nøgleord:
Trepartsforhandlinger, Korporatisme, Arbejdsmarkedets parterResumé
De planlagte og indledte trepartsforhandlinger i 2012 blev hurtigt afl yst igen. Det blev et forlis. I offentligheden er en pressemeddelelse fra Dansk Metal med erklæret modstand mod at skulle afgive hellig- og feriedage som betaling for forhandlinger gjort til grunden til sammenbruddet. Det har både i offentligheden og i den politiske historieskrivning sat sig som hovedbegrundelsen. Artiklen viser ikke kun gennem rekonstruktion af hændelsesforløbet, at det er en forenklet antagelse, men søger at stykke elementer sammen til en samlet forklaring på dette historisk enestående sammenbrud i trepartsforhandlinger. Forklaringer søges etableret gennem analyser af forhandlingsforløb, institutionelt set-up og aktørstrategier, hvor især de sidste rummer nøgle til at forstå, hvorfor sammenbruddet blev en realitet. Samspillet mellem faglige, politiske og administrative strategier har været udslagsgivende herfor. Undersøgelsen baserer sig på et unikt empirisk undersøgelsesmateriale, der ud over omfattende dokumentstudier omfatter en lang række kvalitative enkeltinterviews i perioden 2013-2017 med involverede ministre, embedsmænd, organisationsledere, cheføkonomer og forhandlere. Interpretationsfolien er en viderebearbejdning af korporatisme-, regulerings- og policy procesteori, og der søges uddraget en bredere erfaringslære af det mislykkede og fejlprogrammerede politisk bytte mellem en regering og arbejdsmarkedets parter i 2012
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).