Fag mellem arbejde, organisation og uddannelse — har fagene fremtiden bag sig?
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v11i3.108819Resumé
Faglærte har en betydningsfuld plads på det danske arbejdsmarked, men hvad er egentlig fag-og hvilken fremtid har de? Artiklen giver bud på afklaringen af det mangetydige begreb fag for at præcisere, hvad der kendetegner erhvervsfag. Det diskuteres desuden, hvad der adskiller erhvervsfag fra professionsfag, og nogle vigtige pointer fra den sociologiske forskning i fag fremhæves. Der argumenteres for, at erhvervsfag må forstås i relation til et særligt kompetenceregime baseret på fagligt selvstyre, som i artiklen sammenlignes med to andre idealtypiske regimer, stat og marked. I en analyse af fagenes historiske uddifferentieringer peges der på øgede indre spændinger i erhvervsfagene, som kan indebære, at de bliver svækket. Samlet peges der dog på en række årsager til, at erhvervsfagene også i fremtiden må forventes at være en central institution på det danske arbejdsmarked.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).