DILEMMAETS ÅBENBARINGER OG DET ONDE. Kan dilemmasituationen bidrage til at afdække ‘det ondes funktion’ i industrisamfundet og måske være ubevidst ressource i fremtidens kommunikationssamfund?

Forfattere

  • Jens Berthelsen Københavns Universitet

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v24i1.8625

Nøgleord:

Det onde, Dilemmasituationer, Personlig udvikling

Resumé

På tærsklen til en ny tid stilles vi over for krav om omstilling til nye måder at fungere på i arbejds- og privatliv. Vi stilles ofte i dilemma mellem at opnå nye goder og svigte vore idealer – eller at sakke bagud.

I artiklen præsenteres en model for personlig udvikling og ændring gennem dilemmasituationer. I stedet for kun at være en ubehagelig konflikt kan dilemmaet opfattes som udfordring og en genvej til skift i tilgange – approaches, diskurser, paradigmer.

Det onde opfattes i artiklen som en samfundsskabt konstruktion og tilpasningsmekanisme til den industrielle produktion. Det uacceptable og utilladelige er blevet defineret som det onde og derfor blevet benægtet og fortrængt. Ved kulturskift kan det vise sig, at mennesker i dilemmaets afmagtssituation kan møde og udnytte ‘det onde’ i form af de fortrængte ressourcer og herigennem frigøre sig fra dualismens enten-eller og nærme sig et mere rummeligt både-og.

Forfatterbiografi

Jens Berthelsen, Københavns Universitet

Jens Berthelsen er ph.d. og lektor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet.

Downloads

Publiceret

2003-07-31

Citation/Eksport

Berthelsen, J. (2003). DILEMMAETS ÅBENBARINGER OG DET ONDE. Kan dilemmasituationen bidrage til at afdække ‘det ondes funktion’ i industrisamfundet og måske være ubevidst ressource i fremtidens kommunikationssamfund?. Psyke & Logos, 24(1), 23. https://doi.org/10.7146/pl.v24i1.8625

Nummer

Sektion

Artikler