KULTURSENSITIV UNDERVISNING OG UDVIKLENDE LÆRING - To projekter

Forfattere

  • Mariane Hedegaard Psykologisk Institut, Århus Universitet

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v22i1.8527

Nøgleord:

Transkulturel psykologi, Kultursensitiv undervisning, Læring

Resumé

Inden for pædagogisk forskning og praksis er et af hovedproblemerne at formulere principper for, hvorledes ørnenes baggrund kan inddrages i undervisningen. Det er en almen antagelse, at det er vigtigt at trække på børns hverdagserfaringer i undervisning, men principper for, hvordan dette kan gøres, er ikke særlig vel teoretiserede.

Nærværende artikel beskriver to undervisningsprojekter. Det ene omhandler undervisning af puertoricanske børn i New York City efter skoletid, og det andet handler om et skoleprojekt med palæstinensiske drenge i Danmark. Et af de centrale mål med disse projekter var, at udforme pædagogiske principper for, hvorledes man kan bruge børnenes historiske betingelser og kulturelle baggrund for at motivere børnene og styrke deres læreaktiviteter. Denne undervisningsform kan karakteriseres som kultursensitiv, hvilket peger på betydningen af integration af børnenes hverdagsviden med indholdet i fagbegreberne. Et vigtigt aspekt ved denne undervisningsform er, at det skal give børnene mulighed for at se en sammenhæng mellem deres egen ‘community’ kultur og andre kulturer, som de møder i dagliglivet.

Forfatterbiografi

Mariane Hedegaard, Psykologisk Institut, Århus Universitet

Mariane Hedegaard er lektor ved Psykologisk Institut, Århus Universitet

Downloads

Publiceret

2001-07-31

Citation/Eksport

Hedegaard, M. (2001). KULTURSENSITIV UNDERVISNING OG UDVIKLENDE LÆRING - To projekter. Psyke & Logos, 22(1), 14. https://doi.org/10.7146/pl.v22i1.8527