PARAPSYKOLOGI SOM RELIGION?

Forfattere

  • Ulla Böwadt Ålborg Universitet Århus Universitet

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v28i2.8420

Nøgleord:

Religionspsykologi, Parapsykologi

Resumé

Parapsykologi diskuteres som videnskab, populærvidenskab og vinklet historie, oplevelse, overbevisning og religion. Parapsykologi afgrænses, og forskningsfeltets aktuelle tilstand beskrives. Muligheder og problemer i parapsykologisk forskning samt mulige scenarier diskuteres. Specielt undersøges koblingen mellem parapsykologi og kvanteteori. Den populærvidenskabelige præsentation af parapsykologiens resultater diskuteres. Der konkluderes, at det især er det tendentiøse og det vinklede og ikke den populærvidenskabelige formidling i sig selv, der er problematisk. Nogle eksempler på tilsyneladende parapsykologiske oplevelser diskuteres.

Der diskuteres, hvilken betydning det kan have, at den parapsykologiske forskers interesse for emnet ofte springer ud af en personlig oplevelse. Der diskuteres, hvilke problemer der kan være forbundet med, at parapsykologiske forskere tenderer over tid at nærme sig yderpunkterne af et »total overbevisning om paranormale fænomeners forekomst-total skepsis«-kontinuum. Dernæst følger en diskussion af den mulighed, at parapsykologien kan opfattes som en »religion«, der i særlig grad passer til det postmoderne menneske.

Forfatterbiografi

Ulla Böwadt, Ålborg Universitet Århus Universitet

Ulla Böwadt, ph.d. i psykologi. Ekstern lektor ved Ålborg Universitet (Institut for Kommunikation) og Århus Universitet (Psykologisk Institut)

Downloads

Publiceret

2007-12-31

Citation/Eksport

Böwadt, U. (2007). PARAPSYKOLOGI SOM RELIGION?. Psyke & Logos, 28(2), 25. https://doi.org/10.7146/pl.v28i2.8420