RELIGIØSE OG VIDENSKABELIGE IKONER

Forfattere

  • Erik Schultz Institut for Psykologi, Københavns Universitet

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v28i2.8413

Nøgleord:

Religionspsykologi, Ikoner

Resumé

Ikoner har traditionelt set været anvendt i den ortodokse kristendom som afbildninger af hellige figurer, hvorved ontologiske størrelser er blevet afbildet som epistemologiske. En på mange måder sammenlignelig transformation fra ontologi til epistemologi finder man i moderne, avanceret fysik, når dens resultater formidles populært.

Artiklen viser, at denne lighed mellem religiøse og videnskabelige ikoner kan være udtryk for, at religiøsitet er et antropologisk træk ved mennesket, fordi mennesker alment set har brug for at beskæftige sig med det ontologiske, der traditionelt er betegnet ved begrebet om Gud. Nyere naturvidenskab indeholder derved implicitte religiøse træk.

Der har gennem tiderne været mange eksempler på fjendskab mellem religiøst og videnskabeligt sindede mennesker. Artiklen forsøger gennem en nøjere bestemmelse af begrebet om ikoner at påvise, at et sådant fjendskab skyldes misforståelser af henholdsvis religionens og videnskabens natur. Som forudsætning for at bestemme begrebet om ikoner opbygger artiklen et standpunkt til forholdet mellem epistemologi og ontologi ved en sammentænkning af sider af Descartes’ og Husserls filosofier.

Forfatterbiografi

Erik Schultz, Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Erik Schultz, cand.psych., dr. phil., ph.d., er lektor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet. Underviser i almen psykologi og personlighedspsykologi. Forskning: Især grundlagsproblemer i psykologien.

Downloads

Publiceret

2007-12-31

Citation/Eksport

Schultz, E. (2007). RELIGIØSE OG VIDENSKABELIGE IKONER. Psyke & Logos, 28(2), 17. https://doi.org/10.7146/pl.v28i2.8413