MUSIKMEDICIN OG MUSIKTERAPI I MEDICIN Om musikterapi og musikmedicin i somatisk behandling, om patienters musikpræferencer i forbindelse med afspænding/stressreduktion og om ph.d.-projektet Guidet Afspænding og Musik, GAM
DOI:
https://doi.org/10.7146/pl.v28i1.8384Nøgleord:
Musik og psykologi, Musikmedicin, Musikterapi, Somatisk behandlingResumé
Artiklens ærinde er at præsentere og diskutere anvendelsen af musik som medicin og musik som terapi i relation til somatisk behandling på sygehuse. Der fokuseres på receptive metoder, hvor klient eller patient lytter til musik, i relation til de to forskellige områder. Artiklen indledes med et afsnit, der definerer ‘musikterapi i medicin’ og ‘musikmedicin’, og udvalgte undersøgelser og meta- analyser bruges til at illustrere den nuværende viden om effektiviteten af disse komplementære behandlingsmetoder. Den danske multicenter hospitalsorganisation Musica Humana og MusiCure projektet introduceres kort. Herefter belyses og diskuteres betydningen af patienters præference ifm. valg af musik til afspænding og angstreduktion. Det beskrives, hvad der karakteriserer musik, som formodes at virke hhv. stimulerende eller afspændende. Som eksempel på en musikterapeutisk metode, der kan implementeres komplementært i somatisk behandling, præsenteres GUIDET AFSPÆNDING OG MUSIK (GAM), en målrettet brug af musik i kombination med afspænding. Endelig omtales metoden MUSIKLYTNING MED EN TILSTEDEVÆRENDE som eksempel på en enkel, non-invasiv metode, som under vejledning fra en musikterapeut kan administreres af sundheds-/plejepersonale.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Ophavsret er tidsskriftets og forfatternes. Det er gældende praksis, at artikler publiceret i Psyke & Logos, som efterfølgende oversættes til andet sprog, af forfatteren frit kan publiceres i internationale tidsskrifter, dog således at det ved reference fremgår, at den oversatte artikel har et forlæg i en dansksproget version i Psyke & Logos. Artikler kan frit deles og linkes til på forsknings- og undervisningsnetværk (så som Blackboard). Link foretrækkes, fordi det giver oplysning om brug af tidsskriftets artikler.