RELIGIØS MODENHED SET I FORHOLD TIL TID OG SUNDHED

Forfattere

  • Peter la Cour Afdeling for Sundhedspsykologi, Institut for Folkesundhedsvidenskab

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v26i2.8234

Nøgleord:

Udviklinger i voksenlivet, Religionspsykologi

Resumé

Religiøs modenhed anses ofte for at være et rent normativt og religiøst relativt begreb, men man kan forsøge en indholdsbestemmelse af begrebet ved en sammenstilling med religionsuafhængige faktorer som (mental) sundhed og psykologisk tidsfølge (udvikling).

Denne artikel gennemgår centrale dele af de sidste 100 års religionspsykologiske teorier og empiriske fund med henblik på en nærmere bestemmelse af, hvordan religiøs modenhed her er blevet forstået. Det er kendetegnende, at der i al teori og empiri kan genfindes ideer om mere og mindre moden religiøsitet. I forhold til kriterierne sundhed og udvikling er religiøs modenhed på basis af den fremlagte teori og empiri karakteriseret ved: a) tro på religiøs symbolik frem for tro på religiøse konkreter (forbundet med den mentale sundhed) samt b) tro, der inkluderer muligheden for en transcendent struktur i verden (forbundet med den psykologiske tidsfølge).

Forfatterbiografi

Peter la Cour, Afdeling for Sundhedspsykologi, Institut for Folkesundhedsvidenskab

Peter la Cour er adjunkt på Afdeling for Sundhedspsykologi, Institut for Folkesundhedsvidenskab

Downloads

Publiceret

2005-12-31

Citation/Eksport

la Cour, P. (2005). RELIGIØS MODENHED SET I FORHOLD TIL TID OG SUNDHED. Psyke & Logos, 26(2), 20. https://doi.org/10.7146/pl.v26i2.8234