HVAD KÆMPER VI FOR? – utopien om det gode samfund versus utopien om selvrealisering

Forfattere

  • Louise Margrethe Pedersen Aarhus Universitet

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v35i1.17513

Nøgleord:

Utopi, Samfund, Selvrealisering

Resumé

Utopier eksisterer ikke alene ideelt som drømme om fantastiske samfund i bøger og i menneskers bevidsthed. Utopier får krop og blod i menneskers praksis, deres praksisfællesskaber og de kulturhistorisk udviklede (rituelle) genstande og sprogliggørelser, som understøtter denne praksis. Artiklens hovedtese er, at der i menneskers aktive tilvalg af utopier er sket en forskydning fra utopien om det gode samfund til utopien om selvrealisering. Udviklingen af foreningsdeltagelse over de sidste 50 år i Danmark og USA viser, at de idébaserede og samfundsorienterede foreninger oplever nedgang eller stagnation, samtidig med at der er fremgang for kultur- og fritidsforeningerne, der dyrker en afgrænset interesse eller aktivitet med medlemmernes egne aktiviteter i centrum. I praksis tilvælges i stigende grad de foreninger, der har selvrealisering og -udvikling som produkt. De samfundsmæssige utopier ‘udliciteres’ til professionelle masseorganisationer for kontingentkroner. Som tak slipper man som medlem med et minimum af aktivitet. Dette er problematisk, da de samfundsorienterede foreninger skaber social kapital via deres forbindende og socialiserende funktion i samfundet. Vores fælles utopier vedrører derfor os alle. I artiklen anvendes et virksomhedsteoretisk analyse- og begrebsapparat (Leontjev, 2002) med henblik på at afdække de utopier, mennesker i deres praktiske virksomhed har realiseret over årene. Endvidere anvendes analyseapparatet til at afdække inkonsistenser mellem den faktiske realisering af utopier i praksis og den ideale forestilling om utopien, som den enkelte vedkender sig.

Forfatterbiografi

Louise Margrethe Pedersen, Aarhus Universitet

Louise Margrethe Pedersen er cand.psych., pædagogisk psykologisk uddannelsesrådgiver ved Rådgivnings- og Støtteenheden, Aarhus Universitet.

Downloads

Publiceret

2014-06-01

Citation/Eksport

Pedersen, L. M. (2014). HVAD KÆMPER VI FOR? – utopien om det gode samfund versus utopien om selvrealisering. Psyke & Logos, 35(1), 10. https://doi.org/10.7146/pl.v35i1.17513