Angstens tvetydighed
Begrebet angst i Kierkegaards filosofi
DOI:
https://doi.org/10.7146/pl.v14i1.135786Resumé
Angst spiller en central rolle i Søren Kierkegaards filosofi i kraft af, hvad den viser om det at være menneske. Selve det, at et
menneske kan ængstes, viser, at det er et selv, der er stillet med den opgave at blive sig selv. Artiklen undersøger nærmere denne angstens betydning. Den argumenterer for, at der er to niveauer i Kierkegaards analyse af angsten. På det første niveau er angstenfrihedens mulighed, mens angst på det andet niveau betyder, at individet taber friheden i forhold til sig selv. Der argumenteres ydermere for, at tvetydighed er et nøglebegreb, som forbinder de to niveauer: Den frihedens mulighed, som viser sig i angsten, er tvetydig, og på det andet niveau bliver angsten selv en tvetydig position. Til slut diskuterer artiklen det problem, der ligger i, at angsten tilkendes en almen betydning. Angstens betydning synes selv at være tvetydig - man skal lære at ængstes for at komme fri af angst. Det er derfor nødvendigt at afklare, hvorledes angst er frihedens mulighed.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Ophavsret er tidsskriftets og forfatternes. Det er gældende praksis, at artikler publiceret i Psyke & Logos, som efterfølgende oversættes til andet sprog, af forfatteren frit kan publiceres i internationale tidsskrifter, dog således at det ved reference fremgår, at den oversatte artikel har et forlæg i en dansksproget version i Psyke & Logos. Artikler kan frit deles og linkes til på forsknings- og undervisningsnetværk (så som Blackboard). Link foretrækkes, fordi det giver oplysning om brug af tidsskriftets artikler.