Moralitet, samfundsmæssighed og handlingsanalyse
DOI:
https://doi.org/10.7146/pl.v6i2.134434Resumé
Det er i denne artikel hensigten, gennem en historisk og teoretisk diskussion af begreberne om ideologi, solidaritet og statsterror (hos henholdsvis de franske "ideologer", Durkheim og Robespierre), at nå frem til en bestemmelse af forholdet mellem moralitet og samfundsmæssighed. Dette forhold fremstilles dermed i sammenhæng med konstitutionen af sociologien hos Durkheim, - idet jeg forfølger tesen om, at "adfærdsvidenskaberne" kan ses som en videnskabeliggørelse af den etiske problematik. Forholdet mellem moralitet og samfundsmæssighed fremstilles desuden i sammenhæng med spørgsmålet om den politiske konstitution af solidariteten i samfundet. Teoretisk søger jeg at vise, at de forskellige enkeltvidenskaber, der tematiserer handlingslivet (sociologi/psykologi/lingvistik), er henvist til at tænke den etiske problematik gennem en fordobling af subjekt-formen i individual-subjekt og kollektiv-subjekt, og til at tænke de almene betingelser for samfundsmæssighed som henholdsvis "indre"
handlingskompetencer i individerne og ''ydre" institutioner i samfundet. Der kan argumenteres for, at disse betingelser for samfundsmæssighed egentlig er af moralsk art, og at den praktiske realisering af disse betingelser derfor ikke bør sættes som et apriorisk udgangspunkt for erkendelsen af vores sociale liv.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Ophavsret er tidsskriftets og forfatternes. Det er gældende praksis, at artikler publiceret i Psyke & Logos, som efterfølgende oversættes til andet sprog, af forfatteren frit kan publiceres i internationale tidsskrifter, dog således at det ved reference fremgår, at den oversatte artikel har et forlæg i en dansksproget version i Psyke & Logos. Artikler kan frit deles og linkes til på forsknings- og undervisningsnetværk (så som Blackboard). Link foretrækkes, fordi det giver oplysning om brug af tidsskriftets artikler.