Hvorfor skal ‘kunstnerisk forskning’ hedde ‘kunstnerisk udviklingsvirksomhed’?
Om akademisering af teateruddannelserne
DOI:
https://doi.org/10.7146/peri.v10i19.109333Nøgleord:
KUV, teateruddannelse, scenekunstuddannelse, scenekunstbegrebet, kunstnerisk udviklingsvirksomhed, akademisering, Bologna-processen, kunstnerisk forskningResumé
Jørn Langsted leverer en kritisk analyse af den historiske og politiske baggrund for kulturministeriets satsning på kunstnerisk udviklingsvirksomhed som vidensgrundlag for de statslige teateruddannelser.
Referencer
Bekendtgørelse af lov om videregående kunstneriske uddannelser, Lovbekendtgørelse af 26. aug. 2012, Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, København 2012 [på: www.kum.dk, eller: www.ivu.dk].
Betænkning om oprettelse af et teaterakademi, Betænkning nr. 402, København 1965.
Betænkning om teateruddannelserne i Danmark, Betænkning nr. 849, København 1978.
Forskningsstrategi for Kulturministeriets område, København 2009 [på: www.kum.dk].
Fremtidig organisering af Kulturministeriets videregående uddannelser, København 2009 [på www.kum.dk].
Kunstnerisk udviklingsvirksomhed. Udredning om vidensgrundlaget på de videregående kunstneriske
uddannelser, København 2012 [på: www.kum.dk].
Kulturministeriet: Kommissorium for udredning om scenekunstuddannelserne i Danmark, februar 2012.Kulturministeriets Forskningsudvalg: Forskningsbegreber og vidensformer: Kulturarv, samlinger og kunstuddannelser, København 2004 [på: www.kum.dk].
Nordic Theatre Studies, Volume 20 (”The Artist as Researcher”), Stockholm 2008.
Scenekunst i Danmark. Veje til udvikling, Rapport fra Teaterudvalget, København 2010.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Det følgende vedrører alle Peripeti-udgivelser fra 2024, nr. 39, og senere:
Peripeti er et Diamond Open Access-tidsskrift, der giver direkte open acces til publiceret indhold ud fra princippet om, at det at gøre forskning frit tilgængelig for offentligheden understøtter en større global udveksling af viden.
Forfattere skal ikke betale for indsendelse, redigering eller offentliggørelse af artikler.
Forfattere, der bidrager til Peripeti, bevarer ophavsretten til deres artikler.
Forfattere accepterer at udgive artikler under en Creative Commons CC-BY-NC 4.0-licens. Vilkårene for denne licens tillader brugere frit at kopiere og videredistribuere materialet i ethvert medie eller format og at tilpasse, transformere og bygge videre på materialet, så længe der gives passende kreditering, et link til licensen gives, og eventuelle ændringer angives. Brugere må ikke dele eller tilpasse materialet til kommercielle formål uden samtykke fra licensgiveren. Brugen af licensen må ikke på nogen måde antyde, at licensgiveren støtter tredjeparten eller dennes brug. Licensen kan ikke tilbagekaldes.
Forfattere opfordres til at lægge deres artikler ud på personlige og/eller institutionelle hjemmesider for at sikre endnu større offentlig adgang efter udgivelsen. Forfattere har ret til at arkivere deres artikler i fondes og offentlige institutioners arkiver, men Peripeti anmoder om, at forfattere bruger et direkte link til den publicerede artikel på tidsskriftets hjemmeside, når det er muligt, da Peripeti som en ikke-kommerciel, offentligt finansieret udgiver er afhængig af niveauet af brugeraktivitet på tidsskriftets hjemmeside.
Vedrørende tidligere udgivelser, indtil 2024, herunder nr. 38:
Ophavsretten deles mellem Peripeti og forfatteren/forfatterne. Tidsskriftet er et open access-tidsskrift, der giver direkte adgang til alt indhold baseret på princippet om, at det at gøre forskning frit tilgængelig for offentligheden understøtter en større global udveksling af viden. Brugere kan frit kopiere og dele materiale i ethvert medie eller format, så længe der gives passende kreditering. Enhver anden brug kræver skriftligt samtykke fra indehaverne af ophavsretten.