PSYKISKE LIDELSER I GRØNLAND – FØR OG NU

Forfattere

  • Inge Lynge Det grønlandske sundhedsvæsen

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v22i1.8510

Nøgleord:

Transkulturel psykologi, Social forandringer, Kulturkonflikter, Skizofreni, Grønland

Resumé

Den grønlandske befolkning adskiller sig på mange måder fra den danske, genetisk så vel som hvad angår historie, kultur og livsbetingelser. Men det grønlandske sundhedsvæsen bygger på danske traditioner, hvilket gør sammenligninger mellem sygdomsmønstre i de to befolkninger interessante. Med baggrundsinformation om livet i det traditionelle inuitsamfund, Grønlands kolonihistorie og de sidste 50 års modernisering sættes fokus på skizofreniforekomsten før og nu. Skizofreni er et meget alvorligt sundhedsproblem, da tilstanden rammer fundamentale funktioner som kontaktevne, tænkningens form og indhold, sprogbrug, viljes-og handlingslivet og følelseslivet. Trods uhyre omfattende forskning er skizofreni stadig en gådefuld tilstand. I artiklen sættes fokus på sociale forandringer og kulturkonflikter som mulige aktører i udviklingen af skizofreni.

Forfatterbiografi

Inge Lynge, Det grønlandske sundhedsvæsen

Inge Lynge er tidligere overlæge i psykiatri ved det grønlandske sundhedsvæsen. Hun er dr. med på afhandlingen »Psykiske lidelser i det grønlandske samfund«.

Downloads

Publiceret

2001-07-31

Citation/Eksport

Lynge, I. (2001). PSYKISKE LIDELSER I GRØNLAND – FØR OG NU. Psyke & Logos, 22(1), 16. https://doi.org/10.7146/pl.v22i1.8510