Arbejde i forandring - fremtidens økosystemer og arbejdsformer

Forfattere

  • Louise Møller

Resumé

“Major changes in technology, economic contexts, workforces, and the institutions of work have come in ebb and flow since well before the first industrial revolution in the 18th century. Yet, many argue that the changes we are currently facing are different, and that the rise of digitalized production will entirely transform our ways and views of work” (Alsos & Dølvik, 2021, s. 6).

Sådan indledes det nordiske samarbejds projekt The future of work: Opportunities and Challenges for the Nordic Models fra 2017-2020 mellem en række forskere fra universiteter og andre videns-institutioner i de nordiske lande, der blev finansieret af det Nordiske ministerråd, og som havde til formål at studere de igangværende transformationer af de nordiske arbejdsmarkeder. Og der er en lang række tegn på, at vi med den digitale tidsalder er vidne til et paradigmeskifte på de globale arbejdsmarkeder og i den måde, hvorpå vi ser arbejdsstyrken og arbejdslivet på. I denne kronik kigger jeg nærmere på netop nogle af de tendenser, vi ser inden for moderne arbejdsliv og arbejdsmarkedsudvikling, såsom udviklingen af flere forskellige arbejdsformer og forskning i fremtidens arbejdsstyrke. Jeg har inddraget eksempler på virksomheder i Danmark, der forsøger at etablere sig ud fra moderne principper, og jeg diskuterer nogle af de muligheder, der for organisationer ligger i at anvende flere forskellige arbejdsformer. Kronikken bygger på udvalgt forskning samt min egen viden og erfaring fra mit arbejde som rådgiver, oplægsholder og debattør.

Downloads

Publiceret

2024-03-16

Citation/Eksport

Møller, L. (2024). Arbejde i forandring - fremtidens økosystemer og arbejdsformer . Tidsskrift for Arbejdsliv, 26(1), 70–76. Hentet fra https://tidsskrift.dk/tidsskrift-for-arbejdsliv/article/view/144139