Seniorarbejdskraften og danske udbudsreformer med et indblik fra Frankrig
Resumé
Siden 1990’erne er det blevet en udbredt opfattelse blandt danske politikere, at det ene og alene er økonomiske incitamenter, der strukturerer menneskers færden, og at det kun er pekuniære gevinster, der kan få os til at arbejde. Af denne opfattelse følger ideen om, at beskæftigelsen kan øges ved at ændre på incitamentsstrukturen, og ideen er omsat i en lang serie af arbejdsudbudsreformer, f.eks. i form af kontanthjælps- og dagpengereformer. Sat på spidsen er grundideen, at hvis modtagere af sociale ydelser fattiggøres, så kommer de automatisk i arbejde. Også seniorerne har over de sidste 25 år været genstand for en lang række arbejdsudbudsreformer, der har sigtet mod at øge bestanden af seniorer på arbejdsmarkedet. I tilknytning hertil er beskæftigelsesraterne blandt seniorerne steget ganske markant. Men kan man tage for givet, at beskæftigelsesfremgangen blandt seniorer ene og alene er en funktion af forandringerne i de økonomiske incitamenter, eller kunne andre faktorer også have betydning for beskæftigelsesfremgangen? Hvilken rolle spiller f.eks. forandringer i efterspørgselsmønstrene for forandringerne i seniorernes beskæftigelsesmuligheder? Denne problematik vil nærmere blive diskuteret i denne kronik. Først redegøres der for, hvorledes Danmark har gennemført nogle af de mest vidtgående tilbagetræknings- og pensionsreformer i den vestlige verden. Heroverfor diskuteres den franske erfaring. Det interessante er således, at selvom Frankrig sammenlignet med Danmark har gennemført ganske moderate pensionsreformer, så blev arbejdsudbudsreformerne i Frankrig mødt med massive protester. Samlet problematiserer denne kronik, om arbejdsudbudsreformer er vejen frem i bestræbelserne på at fastholde flere ældre som erhvervsaktive.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Copyright (c) 2024 Forfatteren og tidsskriftet i samarbejde
Dette værk er under følgende licens Creative Commons Navngivelse –Ikke-kommerciel (by-nc).
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).