Hvad blev der af arbejderklassen? Lønmodtagernes klassebevidsthed ud fra produktionsforholdene
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v21i1.114445Nøgleord:
Arbejderklasse, Klassebevidsthed, Marx E. O. Wright, E. P. ThompsonResumé
Siden Daniel Bell i 1973 introducerede det ”postindustrielle videnssamfund”, har den dominerende opfattelse været, at erhvervs- og bevidsthedsstrukturerne har ændret sig så meget, at arbejderklassen ikke længere kan udgøre en sammenhængende kraft (Bell, 1973). Fra Bell til Beck er synet, at lønmodtagerne ikke ser samfundet opdelt i klasser, og klassebevidsthed er ikke et relevant begreb, når det gælder undersøgelse af, hvordan den enkelte forstår samfundet. Med udgangspunkt i teori om klassebevidsthed og en interviewundersøgelse blandt lønmodtagere i Danmark vises det, at klassebegrebet stadig kan være relevant for at forstå lønmodtagernes bevidsthed. Forholdet til arbejdsgiverne opfattes af en betydelig del af lønmodtagerne som dikotomisk og samfundet som klasseinddelt.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).