Fra Socialpolitik til beskæftigelsespolitik - er beskæftigelse for alle?
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v21i1.114439Nøgleord:
Beskæftigelsespolitik, kontanthjælp, virksomhedsrettet aktivering, jobcentreResumé
Stort set alle grupper af offentligt forsørgede har i dag ret og pligt til en aktiv beskæftigelsesindsats. Men er det muligt at forfølge dette beskæftigelsespolitiske rationale for de mest udsatte målgrupper af ledige, som ofte har mange andre udfordringer end alene manglende beskæftigelse? Det er temaet for denne artikel, som med afsæt i både en historisk og aktuel analyse, oplister nogle af de dilemmaer kommunerne står over for, når de skal få en beskæftigelses- og virksomhedsrettet indsats til også at omfatte en stadig større målgruppe af udsatte borgere blandt kontant- og uddannelseshjælpsmodtagerne. Analysen viser, at det er blevet stadig sværere at opretholde den disciplinerende beskæftigelsespolitiske linje, som ellers kontinuerligt er blevet skærpet fra centralpolitisk hold gennem de sidste 15-20 år. Der er dog ikke tale om en tilbagevenden til tidligere tiders socialpolitiske indsats, da beskæftigelsessigtet for alle målgrupper i dag står helt centralt i jobcentrenes problemforståelse og tilgang.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).