Arbejdsmigration fra de nye EU-lande
En kilde til vækst eller en trussel mod de (u)faglærte danske arbejdstagere?
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v13i3.110992Resumé
Igennem de seneste fire år har der opholdt sig minimum 52.500 østeuropæiske EU-borgere i Danmark, heraf cirka halvdelen fra Polen. Sammen med den gradvise udfasning af Østaftalen fra 2006/8 samt ophævelsen af fagforeningernes eksklusivaftaler i 2006 har denne udvikling skabt en ny situation på det danske arbejdsmarked. Migrantarbejderne fra de nye EU-lande er karakteriseret ved høj grad af fleksibilitet, mobilitet og villighed til at arbejde, dårligere socio- økonomiske forhold og arbejdsmæssige vilkår i deres hjemlande samt en anden kulturel bag- grund end deres danske kolleger. Denne artikel giver et indblik i nogle af konsekvenserne ved arbejdsmigration fra de nye EU-lande på det (u)faglærte danske arbejdsmarked belyst ud fra en analyse af henholdsvis et politisk, et fagforenings-, et brancheorganisations, et virksomheds- ejer-, et arbejdsleder- og et medarbejderperspektiv.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).