Rehabiliterende kropsarbejde i hjemmeplejen
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v18i2.110866Resumé
I artiklen analyseres det, hvordan kropsarbejdet i hjemmeplejen forandres med implementeringen af ’hverdagsrehabilitering’ i to danske hjemmeplejeenheder. Hverdagsrehabilitering indebærer, at hjemmeplejens medarbejdere skal aktivere, træne og rehabilitere ældre borgere til at kunne klare sig selv, frem for at yde hjælp og ’kompensere’ for deres funktionsnedsættelser. Med den rehabiliterende tilgang udvikles et nyt optimistisk narrativ om arbejdet, og plejeinteraktionerne ændres, således at arbejdet bliver mere fysisk distanceret, og der etableres nye former for rehabiliterende berøringer. Med disse nye arbejdspraksisser og forståelser af arbejdet skabes et potentiale for genforhandling af hjemmeplejearbejdet som en mindre ’beskidt’ form for arbejde, men samtidig opstår der nye spændinger og potentialer for konflikt i arbejdet, idet borgerne ikke altid deler ambitionerne om øget uafhængighed og kropslig egenomsorg.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).