Den danske model i knibe — også for analytisk potentiale?
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v14i2.108908Resumé
Den danske model er historisk efterfølger til begrebet 'det faglige selvstyre' som udtryk for arbejdsmarkedets parters ønsker om selv at regulere aftaleforhold uden politisk indblanding. 'Modellen' er kommet til at stå for alt det gode i en sådan voluntaristisk arbejdsmarkedsregulering. Artiklen viser, at der analytisk er problemer forbundet med begrebet, og at historiske udviklinger ikke svarer til 'model'-begrebets idealisering. Artiklen konkluderer, at der må udvikles en alternativ forståelsesramme, der analyserer skiftende balancer mellem en flerhed af magtformer og reguleringsformer.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).