Fra "professioner" til "felt for velfærdsarbejde"
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v11i3.108820Resumé
Siden sociologiens barndom har der eksisteret en forskningsmæssig interesse for de såkaldte professioners kendetegn og funktion i den samfundsmæssige arbejdsdeling. Et karakteristisk træk ved professionsforskningen er, at professioner forstås som fag, der bygger på særskilte kundskabs- og praksisformer. Denne artikel foreslår et brud med professionskategorien og præsenterer et studie, hvori der anlægges en tvær-professionel optik. Med inspiration fra sociologen Pierre Bourdieu undersøges en række grupper af offentligt ansatte som et 'felt for velfærdsarbejde', præget af en særlig logik og kapitalstruktur. Feltets strukturer undersøges på grundlag af disse 'velfærdsarbejderes' indstillinger til arbejdets ideelle mål, indhold og metoder og konstrueres på basis af analyser af fagtidsskrifter for skolelærere, sygeplejersker, socialrådgivere og pædagoger. En central pointe i analysen er, at velfærdsarbejdets logikker går på tværs af fag og ses at variere med nogle historiske transformationer i velfærdsstatens rationale.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).