Stress som krænkelse af selvet — illegitime stressorer eller legitim ledelsesret
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v10i4.108736Resumé
I de mest udbredte stressteorier med fokus på arbejdets organisering bliver stress set som en konsekvens af for høje krav i arbejdet kombineret med for lav indflydelse og for lav støtte, for stor indsats i forhold til belønning eller uklare roller og rollekonflikter. I debatten om psykisk arbejdsmiljø inddrages mobning, mening og forudsigelighed også som væsentlige psykosociale arbejdsmiljøfaktorer. Et nyt perspektiv på stress: stress som krænkelse af selvet, udpeger et problemområde, som lægger sig mellem menings- og mobningsperspektivet. Der er tilsyneladende et stort potentiale i at anlægge dette perspektiv, men er det muligt for arbejdsmiljøprofessionelle og forskere at anvende begreber som illegitime handlinger, illegitime stressorer og illegitime opgaver uden at komme til at vælge side i interessekampe og stille spørgsmålstegn ved ledelsesretten på arbejdspladsen?
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).