Virksomheder i udvikling
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v4i1.108368Resumé
Dette temanummer af Tidsskrift for AR-BEJDSliv tager sit udgangspunkt i forestillingen om en særlig skandinavisk tradition inden for arbejdslivsforskningen. Ideen er at sammenstille nogle af de aktuelle forskningsresultater fra henholdsvis dansk og norsk arbejdslivsforskning. Konkret er temanummeret sat sammen af artikler fra et stort dansk og et stort norsk program, henholdsvis SARA-programmet og BU 2000-programmet, som bliver præsenteret nedenfor. Temanummeret er ikke i snæver forstand tematisk afgrænset, men skal mere ses som en sammenstilling af nogle af de problemstillinger, som for tiden optager nogle af de forskere, der har forankring i skandinavisk arbejdslivsforskning. I praksis har forløbet været, at der har været afholdt et par workshops med deltagere fra SARA- og BU 2000-programmet. I denne kreds besluttede man, at man vil søge at lave et temanummer af tidsskriftet, og i maj 2001 mødte alle de forfattere, der er repræsenteret i dette nummer op til et seminar med artikeludkast, som blev diskuteret og siden rettet til i overensstemmelse med de kommentarer, som blev givet. Siden har artiklerne selvfølgelig være igennem den sædvanlige vurdering hos forskellige eksterne bedømmere. De problemstillinger, der på baggrund af forfatternes valg er kommet til at dominere temanummeret, er dels spørgsmålet om, hvad der sker med arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet-det vil sige virksomhedernes arbejdsmiljørettede aktiviteter-når virksomhederne i disse år udvikler sig bla. under indtryk af forandringsstimulerende arbejdslivsforskning. Og dels spørgsmålet om hvordan individualiteten og solidariteten påvirker og forandres af udviklingen. Som udgangspunkt for læsningen af nummerets artikler kan der måske være behov for at trække nogle af de specifikke forudsætninger i Norge og Danmark-og i BU 2000-programmet og SARA-programmet-op. BU 2000-programmet og den norske forståelse af arbejdsmiljøet BU 2000 eller Bedriftsutvikling 2000 er en forkortelse for Programmet 'Idéstyrt produktutvikling og organisatorisk fornyelse i arbeidslivet'. BU 2000 blev etableret af Norges Forskningsråd i begyndelsen af 1994 på initiativ af et samarbejdsorgan mellem norsk LO og den norske arbejdsgiverorganisation, NHO. BU 2000 blev planlagt med vægt på virksomhedsudvikling i netværkssamarbejde baseret på bred medvirken. Rogalandsforskning, hvor samtlige de norske forfattere i dette nummer af tidsskriftet er ansat, har haft sit eget modul un af 18 casestudier udført i SARA-projektet1 konkluderes det, at en væsentlig grund til den begrænsede udbredelse af partnerskaber er, at der knytter sig en række dilemmaer til medarbejderdeltagelsen i partnerskaber. Udvikling af partnerskaber indeholder ikke kun fordele for medarbejdere og ledelse. Partnerskaber
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).