Redaktionel kommentar - tre års jubilæum
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v3i4.108360Resumé
Med dette nummer kan Tidsskrift for Arbejdsliv fejre et minijubilæum. Vi har nu været på banen i tre år. Ikke noget at gøre sig til af, måske, men dog en anledning til at gøre status og trække nogle linier op for de næste tre eller flere år. Hvad angår opfyldelsen af tidsskriftets overordnede mission føler vi, at vi er kommet godt fra start. For det første kan vi konstatere, at tidsskriftet opfylder en vigtig funktion, idet temaet arbejdsliv og de problematikker, der knytter sig hertil, er centrale i den aktuelle debat om arbejdets rolle i samfundet og i det enkelte menneskes tilværelse. For det andet opfylder tidsskriftet et erkendt behov for en tværfaglig tilgang til belysning af de mangeartede problemer, der forekommer i arbejdslivet. Vi kan også konstatere, at interessen både for at læse og publicere i tidsskriftet har været tilfredsstillende og viser en stigende tendens, som lover godt for bladets fremtid. På denne baggrund tør vi godt for alvor tro på, at Tidsskrift for Arbejdsliv er kommet for at blive. Samtidig må vi erkende, at tidsskriftets potentiale som vidensformidlende og debatskabende forum kun er delvist indfriet, hvilket vi foretrækker at se som en udfordring snarere end som en bekymring. Og vi vil gerne invitere nuværende og kommende læsere og forfattere til at deltage i denne udfordring. Gerne med kritik og lige så gerne med ideer og forslag til, hvordan tidsskriftets kvalitet og gennemslagskraft kan styrkes yderligere. I det følgende giver vi bolden op ved at skitsere, hvad vi allerede er i gang med, og hvilke tanker vi gør os om tidsskriftets videre udvikling. De videnskabelige artikler Som tidsskriftet er opbygget nu, er hovedvægten lagt på de videnskabelige artikler, hvoraf der bringes fire eller fem i hvert nummer. Disse artikler lægger hovedvægten på at præsentere ny, forskningsbaseret viden på arbejdslivsområdet, gerne i form af resultater fra forfatternes egne empiriske undersøgelser, men lige så ofte i form af oversigtsartikler, hvor forfatteren sammenfatter og forholder sig til viden fra forskellige kilder inden for et tematisk felt. I begge tilfælde stilles krav til videnskabelig metode og dokumentation. Disse artikler underkastes et såkaldt 'peer review'-en kollegial bedømmelse, hvor bedømmeren så vidt muligt er ukendt med forfatterens identitet— før artiklen optages i tidsskriftet. Denne procedure giver forfatteren lejlighed til at opkvalificere artiklen baseret på bedømmerens kommentarer og indebærer, at den godkendte artikel får meritgivende status for forfatteren. Bedømmerne hentes fra tidsskriftets redaktionspanel og blandt andre forskere og praktikere med kendskab til artiklernes emnekreds. Også i fremtiden vil de videnskabelige artikler have en central placering i tidsskriftet, og vi vil fortsat bestræbe os på at udvikle og
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).