Tidsskrift for Arbejdsliv er nu en realitet
DOI:
https://doi.org/10.7146/tfa.v1i1.108286Resumé
Det udspringer af det landsdækkende netværk Center for Studier i arbejdsliv (CSA) og ligger i forlængelse af det nyhedsbrev, CSA har udgivet siden 1994. Lanceringen af tidsskriftet er baseret på et økonomisk tilskud fra arbejdsministeriet samt et grundigt forberedelsesarbejde, som har stået på i de sidste to år. Hvad skal vi medet nyt tidsskrift i en verden, der i forvejen er fuld af tidsskrifter? Og hvad skal vi medet dansksproget tidsskrift i en tid, hvor forskerne gang på gang får at vide, at forskningen skal internationaliseres, og at publicering i udenlandske tidsskrifter er det, der for alvor tæller? Til trods for, at arbejdsliv, arbejdsmiljø og arbejdsmarked er områder, som hastigt forandres, hyppigt debatteres i offentligheden, og i stigende grad udforskes, har der i Danmark hidtil ikke eksisteret et samlet og samlende forum for formidling og debat af forskningsresultater inden for dette område. Tidsskrift for Arbejdsliv har til formål at udfylde dette hul. Behovet er der-ikke blot hos forskerne, men også hos praktikere, organisationsfolk, politikere, undervisere og studerende. Vi vil lave et tidsskrift, der formidler forskning og faglig debat, og som gør det på en måde, så det vedkommer alle, der er interesseret i forandringerne i arbejdslivet og på arbejdsmarkedet. Nogle tendenser på det danske arbejdsmarked kan genfindes som globale. Andre er imidlertid snævert knyttet til særlige danske institutioner, traditioner og reguleringsformer. Derfor er der ved siden af et internationalt engagement behov for en styrket dansk offentlighed omkring arbejdslivet. Det er vigtigt, at forskning, som i hovedsagen refererer til specifikke danske forhold, også formidles på dansk, til en dansk kreds af aktører. arbejdslivsforskning er knyttet til tid, sted og menneskelige handlinger på en måde, som fx teoretisk fysik ikke er. Derfor et dansksproget tidsskrift. Formidling af ny viden og kritisk debat er tidsskriftets hovedformål. Men det er også et formål at sikre bredden i denne formidling og debat. Vi inviterer bidrag om arbejdsliv, arbejdsmiljø og arbejdsmarked, uanset hvilken videnskabelig disciplin eller skole, de kommer fra. Og vi opfordrer til debat mellem forskere og praktikere på tværs af de forskellige miljøer og praksisfelter. Håbet er, at vi derigennem kan nærme os en dybere og mere tværvidenskabelig indsigt i forholdene. For at realisere disse mål har vi valgt følgende gennemgående struktur for hele tidsskriftet: Hovedindholdet i hvert nummer er fire eller fem faglige artikler, der formidler konkrete forskningsresultater eller andre former for forskningsbaseret er-
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Forfattere, der publicerer deres værker via dette tidsskrift, accepterer følgende vilkår:
- Forfattere bevarer deres ophavsret og giver tidsskriftet ret til første publicering, samtidigt med at værket ét år efter publiceringen er omfattet af en Creative Commons Attribution-licens, der giver andre ret til at dele værket med en anerkendelse af værkets forfatter og første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere kan indgå flere separate kontraktlige aftaler om ikke-eksklusiv distribution af tidsskriftets publicerede version af værket (f.eks. sende det til et institutionslager eller udgive det i en bog), med en anerkendelse af værkets første publicering i nærværende tidsskrift.
- Forfattere har ret til og opfordres til at publicere deres værker online (f.eks. i institutionslagre eller på deres websted) forud for og under manuskriptprocessen, da dette kan føre til produktive udvekslinger, samt tidligere og større citater fra publicerede værker (se The Effect of Open Access).