Call for papers: Nye organiseringer af arbejdslivet - mellem liv og arbejde

2025-02-05

Nye organiseringer af arbejdslivet - mellem liv og arbejde

De senere år er fleksibilitet i stigende grad blevet omdrejningspunktet for diskussioner om organisering af hverdagsliv og arbejdsliv. Krav om og ønsker til fleksibilitet afspejler i høj grad forandringer i normer og værdier i familie- og livsformer – og potentielt også i vores forhold til arbejdet.  

Arbejdet udgør en central del af tilværelsen både hvad angår selvforståelse, identitet og som sikring af indkomst. Samtidig bliver deltagelse på arbejdsmarkedet i stadig stigende grad understreget fra politisk hold som en borgers forpligtelse i dagens velfærdssamfund. For arbejdstagerne på det danske arbejdsmarked har arbejdet ofte fungeret som det organiserende princip for planlægningen af dagligdagen. Familie- og fritidsaktiviteter blev tit planlagt rundt om arbejdet, med en forudsætning om at begge forældre arbejdede.   

I løbet af det seneste årti har vi dog været vidner til en større diversitet i, hvordan – hvis overhovedet – arbejdet har fungeret som udgangspunkt for organiseringen af hverdagen for den enkelte arbejdstager. Den teknologiske udvikling har samtidig muliggjort alternative organiseringsprincipper med større fleksibilitet, som fx platforms- og grænseløst arbejde, hvor andre livsforhold potentielt kan bestemme organiseringen af dagligdagen.  Årsagerne til disse forandringer kan ses som en kombination af ændringer i arbejdsværdier, hvilket viser sig i diskussioner om FIRE (financial independence, retire early) og quiet quitting, og i teknologiske forandringer, der muliggør alternative former for arbejdsorganisering gennem øget grad af fleksibilitet.

Selvom alternative organisationsformer har eksisteret i længere tid, har Corona-pandemien tydeliggjort deres potentiale og muligheder og samtidig fungeret som katalysator for udbredelsen og diskussionerne af alternative tilgange til arbejde.

I dette temanummer vil vi gerne sætte fokus på forskellige måder at organisere arbejdslivet og familie- og fritidslivet på. Det er alternative organiseringer, der sigter mod forskellige balancer i forskellige faser af livet for alle; som ung, voksen, forældre, single, senior og i forskellige livssituationer.

Vi vil derfor gerne invitere artikler, der både belyser de potentialer og problemstillinger denne udvikling rejser, samt hvordan de forskellige alternative organiseringer af arbejdslivet rummer potentialer for uligheder mellem forskellige sociale kategorier såsom alder, køn, etnicitet, klasse samt intersektionen herimellem.   

Bidragene kan både tage udgangspunkt i individuelle strategier, praksisser og ressourcer; til- og fravalg inden for rammerne af strukturelle og organisatoriske rammer.  Men de kan også tage udgangspunkt i de rammer som organisationer tilbyder: fleksibiliseringsformer som grænseløst arbejde, og hybridarbejde, nye tidsorganiseringer, såsom 4 dages arbejdsuge, prekære arbejdsformer som platformsansættelser, vikaransættelser og konsulentarbejde eller HR politikker, såsom livsfasepolitik, senior- og familiepolitik - med fokus på de mulighedsbetingelser der skabes for at forene krav og ønsker til liv og arbejdsliv.

Interesserede bedes indsende abstracts på max en side til temaredaktionen. Forslag til anmeldelser, kronikker og debatartikler er også meget velkomne.

Rasmus Juul Møberg rjm@ socsci.aau.dk

Annette Kamp kamp@ruc.dk

Deadline for abstracts 4. april 2025

Færdige artikler indsendes 1. september

Temanummeret forventes publiceret i december 2025