Call for papers: Arbejdslivet i den grønne omstilling

2024-02-05

Danmark og resten af verden gennemgår i disse år en omstilling mod en mere bæredygtig fremtid for at undgå de værste konsekvenser af klimaforandringer og biodiversitetskrisen.

Omstillingen berører ikke mindst vores arbejdsliv. Den kræver nye produktionsmetoder, nye måder at forvalte ressourcer på, ny regulering- og nye måder at arbejde på.

Indholdet i arbejdet ændrer sig og nye virksomheder opstår (f.eks. solcellefarme). Nye teknologier og materialer fører nye risici med sig, som skal erkendes, inden vi kan regulere dem. Omstillingen kalder også på ny viden og kompetencer. Det gælder eksempelvis i energisektoren (f.eks. i vindmølleindustrien), i transportsektoren og i produktionsindustrien, i serviceindustrien (affaldssortering, rengøring, madlavning); I byggebranchen og i andre typer håndværk (automekanikere f.eks.). Uddannelsesområdet, detailhandelen, turistindustrien og mange andre brancher bliver også påvirket, og der bliver stillet mere eller mindre eksplicitte krav om, at de bidrager til den grønne omstilling. Her er de specifikke mål og forventninger måske mindre konkrete og omfattende— men langt de fleste typer arbejde er i en eller anden grad involveret i den grønne omstilling.  Nogle brancher som f.eks. landbrug, fiskeri og transport er udsat for så mange nye krav og reguleringer, at det har ført til protester. De berørte føler sig truet på deres levebrød og indtjening.  Andre ser omstillingen som en mulighed for øget indtjening og flere og mere meningsfulde jobs— og atter andre ser den grønne omstilling som en anledning til at tænke helt anderledes om den måde, vi har indrettet vores samfund og arbejdsliv på.

 

I dette nummer af tidsskrift for arbejdsliv ønsker vi at undersøge, hvordan den grønne omstilling afspejles i arbejdslivet og inviterer derfor bidrag der belyser:

  • Hvordan ændres arbejdet?
  • Hvordan gennemføres omstillingen?
  • Hvordan inddrages de ansatte i initiativerne?
  • Hvordan ser forskellige grupper af medarbejdere på disse initiativer?
  • Hvordan håndteres de nye risici og reguleringer?
  • Hvilke teoretiske problemstiller rejser omstillingen? F.eks. i forhold til bæredygtighedsbegrebet?

Vi modtager meget gerne bidrag som primært er empiriske, men også teoretiske eller begrebsudviklende bidrag er velkomne

Interesserede inviteres til at sende abstracts på max 1 side til temaredaktionen. Vi modtager også gerne forslag til kronikker og debatartikler og anmeldelser.

  • Deadline for abstracts er 1. april 2024
  • Deadline for artikler er 15. juni 2024
  • Tidsskriftsnummeret 4/2024 udkommer i december

Med venlig hilsen fra temaredaktionen

Jakob Krause-Jensen; jakj@edu.au.dk og Sisse Grøn; smg@nfa.dk