Call for papers: Psykisk arbejdsmiljø
Det er nødvendigt at interessere sig for det psykiske arbejdsmiljø, for problemerne er for store og stigende, og der er ingen tvivl om, at et dårligt psykisk arbejdsmiljø har betydning for helbred og trivsel. I november præsenterede det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) en undersøgelse, der viser, at fravær i forbindelse med stress koster danske arbejdspladser mindst 16,4 mia. kroner årligt. Et godt psykisk arbejdsmiljø bør i sig selv være et mål, men noget tyder på, at det også har en stor økonomisk betydning for offentlige og private arbejdspladser.
Det psykiske arbejdsmiljø har længe været vanskeligt at regulere, i og med at det hører under lovgivningen, men samtidig er uløseligt forbundet med nogle af de forhold, der hører under ledelsesretten og dermed aftalesystemet. I 2020 kom der imidlertid en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø - som ud over at slå fast, at det psykiske arbejdsmiljø altså er arbejdsgiverens ansvar – som noget nyt - også definerer, hvad det psykiske arbejdsmiljø omfatter – og det er ikke så lidt. Der er bl.a. kommet særlige bestemmelser om ’stor arbejdsmængde og tidspres’, ’krænkende handlinger’ og ’høje følelsesmæssige krav’. Til gengæld kan det være svært at gennemskue, hvad man egentlig skal gøre ved det psykiske arbejdsmiljø, fordi det kan være svært at få øje på præcise årsagssammenhænge. Problemstillinger i det psykiske arbejdsmiljø er ofte komplekse og kan derfor ikke blot kan indfanges af fx en måling eller med afsæt i enkelte faktorer.
Tilbage i 2008 havde tidsskriftet også et temanummer om psykisk arbejdsmiljø. Allerede dengang blev der sat fokus på nogle af de tematikker, som forskningsmæssigt er højaktuelle. Vi bragte bl.a. artikler om sammenhænge mellem relationer, følelser og psykisk arbejdsmiljø, faglighed og MED-indflydelse, koblinger mellem mening i arbejdet og psykisk arbejdsmiljø og også et nyt fokus på stress som fx en faglig krænkelse. Gennem de senere år er der derudover i kraft af me-too kommet et tiltrængt fokus på forskellige former for krænkelser og chikane på arbejdspladserne, i takt med at flere og flere vidnesbyrd er kommet til offentlighedens kendskab. Også nye begreber er kommet til. Ord som moralsk stress, forråelse, skyggearbejde og omsorgstræthed har fundet vej ind i ordforrådet på arbejdspladserne i takt med, at emnerne er blevet adresseret både forskningsmæssigt og bredere. Man kan sige, at de ’nyankomne’ begreber adresserer problemstillinger, der kobler sig til sammenhænge mellem faglighed og psykisk arbejdsmiljø. Der er også i disse år fokus på at nye generationer, som kommer ud på arbejdsmarkedet kommer med andre erfaringer og fremtidsplaner end deres ældre kolleger. Også det kan have betydning for det psykosociale arbejdsmiljø og give anledning til misforståelser, nødvendige hensyn eller andet.
Temaredaktionen beder derfor om forslag til artikler, der på forskellig vis undersøger det psykiske arbejdsmiljø. Vi efterlyser artikler inden for en bred ramme, der på forskellig vis bidrager med ny viden på feltet. Bidragene kan fx omhandle.
- Et historisk perspektiv på psykisk arbejdsmiljø, det kan både handle om regulering, forskningsmæssigt udvikling, begrebsmæssige udredninger (psykisk, psykosocialt, socialt og organisatorisk arbejdsmiljø?)
- Krænkelser, trusler, vold / høje følelsesmæssige krav / arbejdspres og ressourcer – dettes betydning for det psykiske arbejdsmiljø
- Psykiske arbejdsmiljøproblemer på forskellige jobtyper, sektorer og køn
- Forskellige generationers eller (alders)gruppers forventninger til arbejdet og dettes betydning for det psykiske arbejdsmiljø
- Nye begreber, metoder eller interventioner, der bruges til at forstå eller adressere problemer i det psykiske arbejdsmiljø
- Samspil mellem forskning og praksis, hvordan kan der forskningsmæssigt/metodisk arbejdes med dette?
Interesserede inviteres til at sende abstracts på max 1 side til temaredaktionen. Vi modtager også gerne forslag til kronikker og debatartikler og anmeldelser.
- Deadline for abstracts er 1. februar 2024
- Deadline for artikler er 5. maj 2024
- Tidsskriftsnummeret 3/2024 udkommer november
Med venlig hilsen temaredaktionen
Nana Vaaben: nava@kp.dk og Rikke Thomsen: thomsenrikke@hotmail.com