Fra erhvervsuddannelse til semi-terapeutisk samtalerum? – Emotionelle handlinger som fastholdelsesgreb inden for erhvervsuddannelsessystemet
DOI:
https://doi.org/10.7146/pl.v33i1.8778Nøgleord:
Emotioner, ErhvervsuddannelsessystemetResumé
Højt frafald på grundforløb inden for erhvervsskoleområdet gør, at der på en række uddannelsesinstitutioner er etableret forlængede uddannelsesforløb for unge, der vurderes som værende frafaldstruede på baggrund af personlige, sociale og/eller faglige vanskeligheder. På de forlængede forløb er der tilknyttet få faste lærere, med den hensigt at skabe grundlag for at stabile, tillidsfulde lærer-elev-relationer kan udvikles. På baggrund af feltstudier foretaget på forlængede uddannelsesforløb vil jeg i denne artikel udforske karakteren af de emotionelle handlinger, som lærerne praktiserer i deres forsøg på at skabe en fastholdende relation til eleverne. Heri vil der være indeholdt en analyse og diskussion af såvel potentialiteter som dilemmaer og ambivalenser knyttet til praktiseringen af emotionelle handlinger. Som baggrund for artiklen figurerer et situeret perspektiv reflekteret i spørgsmålet: Hvad fortæller de emotionelle handlinger om lærernes bevægelse og deltagelse som professionelle aktører i erhvervsuddannelsessystemet, og hvilke muligheder giver det for eleverne og deres deltagelse og tilstedeværelse i uddannelsessystemet?
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Ophavsret er tidsskriftets og forfatternes. Det er gældende praksis, at artikler publiceret i Psyke & Logos, som efterfølgende oversættes til andet sprog, af forfatteren frit kan publiceres i internationale tidsskrifter, dog således at det ved reference fremgår, at den oversatte artikel har et forlæg i en dansksproget version i Psyke & Logos. Artikler kan frit deles og linkes til på forsknings- og undervisningsnetværk (så som Blackboard). Link foretrækkes, fordi det giver oplysning om brug af tidsskriftets artikler.