RÅDGIVNING OG STØTTE – kapacitetsopbygning i postkonfliktområder

Forfattere

  • Ane-Grethe Madsen Rehabiliterings- og Forsknings Centret for Torturofte (RCT)

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v25i1.8668

Nøgleord:

Tortur, Organiseret vold, Rådgivning, Støtte, Postkonfliktområder

Resumé

Artiklen indeholder refleksioner vedrørende rådgivning og støtte til mennesker, der har været udsat for svære traumatiske oplevelser i deres hjemland. Det kan dreje sig om borgerkrig, etnisk udrensning, tortur og andre overgreb på menneskerettighederne. Strategier vedrørende den akutte fase er omtalt i artiklen for at pointere vigtigheden af at fokusere på de mentale behov allerede på dette tidspunkt. Artiklens primære fokus ligger på postkonfliktperioden.

Artiklen inkluderer afsnit, der belyser strategier ud fra litteraturen og efterrefleksioner over kapacitetsopbygning inden for sundhedsområdet i Kosovo.

Ligeledes forholder artiklen sig til det problematiske i anvendelsen af tilgange, der i særlig grad må anses for at være vestlig og den herved knyttede risiko for at være kulturelt ufølsom. I den forbindelse inddrages empowerment-strategier, bottomup-teorier og participatoriske tilgange samt kritiske erfaringer med kapacitetsopbygning med manglende forståelse for lokale mestringsstrategier i Kosovo.

Artiklen afsluttes med generelle og specifikke anbefalinger baseret på forfatterens eget masterstudie i International sundhed (MIH) og læring uddraget af psykosocial kapacitetsopbygning i Kosovo.

Forfatterbiografi

Ane-Grethe Madsen, Rehabiliterings- og Forsknings Centret for Torturofte (RCT)

Ane-Grethe Madsen er Master i International Sundhed (MIH) og uddannet sygeplejerske. Ansat på Rehabiliterings- og Forsknings Centret for Torturofte (RCT) og uddannet counselling lærer målrettet uddannelse af counsellors i postkonfliktområder

Downloads

Publiceret

2004-07-31

Citation/Eksport

Madsen, A.-G. (2004). RÅDGIVNING OG STØTTE – kapacitetsopbygning i postkonfliktområder. Psyke & Logos, 25(1), 21. https://doi.org/10.7146/pl.v25i1.8668