INDIVIDUELLE FORSKELLE I DANSKE BØRNS TIDLIGE SPROGTILEGNELSE - Hvad kan børne- og forældrerelaterede baggrundsfaktorer forklare?

Forfattere

  • Dorthe Bleses Syddansk Universitet
  • Werner Vach Syddansk Universitet
  • Sonja Wehberg Syddansk Universitet

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v29i2.8495

Nøgleord:

Spædbarnspsykologi, Tidlig sprogtilegnelse

Resumé

Baseret på et tværsnitligt forældrerapportstudie af 6.112 danske børn i alderen 8-36 måneder præsenterer artiklen analyser af tilegnelsen af nogle centrale sproglige dimensioner. Analyserne viser, at langsomme og hurtige børn når milepælene i den samme rækkefølge, men at der er meget stor tidsmæssig spredning blandt børnene. Dernæst vises analyser af sammenhængen mellem faktorerne køn, antal søskende, dagtilbud, forældres uddannelse og beskæftigelse samt omfang af højtlæsning/sang og børns tilegnelse af det receptive og produktive ordforråd mhp. at undersøge, om sådanne baggrundsvariable kan forklare de store individuelle forskelle blandt børn. Det var kun muligt at påvise direkte effekt af køn, højtlæsning/sang samt antal timer i dagtilbud, og samlet set kunne baggrundsfaktorerne kun forklare mellem 3.2-8.7% af variationen blandt børnene afhængigt af alder. Artiklen indledes og afrundes med en introduktion til og diskussion af international forskning på området.

Forfatterbiografier

Dorthe Bleses, Syddansk Universitet

Dorthe Bleses er Centerleder ved Center for Børnesprog, Syddansk Universitet

Werner Vach, Syddansk Universitet

Werner Vach er professor ved Center for Børnesprog, Syddansk Universitet

Sonja Wehberg, Syddansk Universitet

Sonja Wehberg er biostatistiker ved Center for Børnesprog, Syddansk Universitet

Downloads

Publiceret

2008-12-31

Citation/Eksport

Bleses, D., Vach, W., & Wehberg, S. (2008). INDIVIDUELLE FORSKELLE I DANSKE BØRNS TIDLIGE SPROGTILEGNELSE - Hvad kan børne- og forældrerelaterede baggrundsfaktorer forklare?. Psyke & Logos, 29(2), 26. https://doi.org/10.7146/pl.v29i2.8495