DEN MODIFICEREDE INTERNALISME. Opposition og forsvar af Simo Køppes afhandling: Neurosens opståen og udvikling i 1800-tallet

Forfattere

  • Peter Elsass Institut for Psykologi, Københavns Universitet
  • Simo Køppe Institut for Psykologi, Københavns Universitet

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v26i1.8218

Nøgleord:

Afhængighedstilstande, Neurose

Resumé

Afhandlingens indhold

Inden for psykiatrihistorien eksisterer der meget få sammenhængende analyser af neurosebeg rebets opståen og udvikling i 1800-tallet. Afhandlingen omfatter tiden, fra begrebet skabes af Cullen i slutningen af 1700-tallet, til Freud indplacerer neuroserne i en generel psykopatolo gisk ramme. Den udmærker sig ved at være en grundig og detaljeret gennemgang, som forholder sig til en række problemstillinger og indplacerer sig i forhold til en række videnskabsteoretiske positioner.

Afhandlingen har tre formål:

1. Psykoanalysens opfattelse af neuroserne vil fremstå klarere, hvis den relaterer sig til neurosebegrebets samlede forhistorie og ikke blot til den umiddelbare fortid.

2. Psykiatrihistorien og slet ikke neurologihistorien har ingen samlet fremstilling. Fokus vil her være at se begrebets udvikling i lyset af udviklingen inden for neurofysiologien og neuroanatomien.

3. Udviklingen har været præget af en løsrivelse fra det neuropatologiske grundlag til en videnskabelig beskrivelse af psyken. I en videnskabshistorisk og videnskabsteoretisk sammenhæng er det vigtigt at kunne følge den psykofysiske metafor og dens betydning for psykopatologien, bl.a. fordi den viser, hvorledes den reduktionistiske beskrivelse konkret udfordres.

Forfatterbiografier

Peter Elsass, Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Peter Elsass er professor, dr.med. ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Simo Køppe, Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Simo Køppe er lektor, dr.med ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Downloads

Publiceret

2005-07-31

Citation/Eksport

Elsass, P., & Køppe, S. (2005). DEN MODIFICEREDE INTERNALISME. Opposition og forsvar af Simo Køppes afhandling: Neurosens opståen og udvikling i 1800-tallet. Psyke & Logos, 26(1), 13. https://doi.org/10.7146/pl.v26i1.8218