Spiseforstyrrelser i et afhængighedsperspektiv

Forfattere

  • Susanne Lunn Universitetsklinikken, Institut for Psykologi, Københavns Universitet
  • Stig Bernt Poulsen Universitetsklinikken, Institut for Psykologi, Københavns Universitet

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v26i1.8204

Nøgleord:

Afhængighedstilstande, Spiseforstyrrelser

Resumé

Spiseforstyrrelser er blevet anskuet ud fra mange perspektiver og er blevet kategoriseret som en særlig variant af en lang række psykiatriske lidelser. I denne artikel vil spiseforstyrrelser blive diskuteret ud fra et afhængighedsperspektiv. Den empiriske baggrund for dette er, at mange undersøgelser har påvist en comorbiditet eller et slægtskab mellem misbrugstilstande og spiseforstyrrelser. Der foreligger endvidere en række undersøgelser, der har påvist sammenhænge mellem de to diagnostiske grupper på såvel et biologisk som et personlighedsmæssigt niveau. Tre hovedmodeller vil blive præsenteret: 1) En model, der fokuserer på en øget forekomst af angst og depression hos såvel misbrugstilstande som spiseforstyrrelser, 2) en model, der fokuserer på manglende impulskontrol, og 3) en model, der fokuserer på obsessive-kompulsive træk. De tre modeller diskuteres i relation til Peter Fonagys forskning i affektforvaltning, tilknytning og mentalisering. Afslutningsvis redegøres for de behandlingsmæssige konsekvenser af at betragte spiseforstyrrelser ud fra henholdsvis et afhængigheds- og mentaliseringsperspektiv.

Forfatterbiografier

Susanne Lunn, Universitetsklinikken, Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Susanne Lunn er cand. psych. og psykoanalytiker. lektor i klinisk psykologi og klinikleder ved Universitetsklinikken, Institut for Psykologi, Københavns Universitet.

Stig Bernt Poulsen, Universitetsklinikken, Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Stig Poulsen er cand.psych., ph.d. og lektor ved Universitetsklinikken, Institut for Psykologi,

Københavns Universitet

Downloads

Publiceret

2005-07-31

Citation/Eksport

Lunn, S., & Poulsen, S. B. (2005). Spiseforstyrrelser i et afhængighedsperspektiv. Psyke & Logos, 26(1), 16. https://doi.org/10.7146/pl.v26i1.8204