En skrift der skriver sig selv
- informationsteknologien set som et nyt kapitel i skriftens historie
DOI:
https://doi.org/10.7146/pl.v5i2.135457Resumé
Datamaskinen kan betragtes som en projektion af visse træk ved den menneskelige kognitionsform. Som det kunne konstateres, da skriften i kraft af Gutenbergs trykpresse var blevet et massemedium, virker introduktionen af ny informationsteknologi tilbage på de kognitionsformer, som de selv oprindelig var mere eller mindre primitive projektioner af Først efter Gutenberg bliver det almindeligt, at mennesker taler som var de bøger. Dette fænomen betegnes i den foreliggende artikel 'gen-projektion'. I modsætning til det sædvanlige spørgsmål om hvorvidt maskinerne vil komme til at tænke som mennesker, vendes spørgsmålet her om: Kan mennesker komme til at tænke som maskiner? Gennem en insisteren på sprogets og tænkningens
dobbelte dimension, der her beskrives som henholdsvis den episke og den logiske dimension, påvises det, at den sandsynligste følge af den mentale indespærring, der er informatikkens mulige konsekvens, er udviklingen af referenceløse og rent logiske sprog- og kognitionsformer. En forarmelse, der består i et sprog fyldt af logos, og uden epos. En totalitær skrift, der abstrakt og uendeligt skriver sig selv.
Downloads
Publiceret
Citation/Eksport
Nummer
Sektion
Licens
Ophavsret er tidsskriftets og forfatternes. Det er gældende praksis, at artikler publiceret i Psyke & Logos, som efterfølgende oversættes til andet sprog, af forfatteren frit kan publiceres i internationale tidsskrifter, dog således at det ved reference fremgår, at den oversatte artikel har et forlæg i en dansksproget version i Psyke & Logos. Artikler kan frit deles og linkes til på forsknings- og undervisningsnetværk (så som Blackboard). Link foretrækkes, fordi det giver oplysning om brug af tidsskriftets artikler.