TRÆTHEDENS HISTORIE.

Et eksempel på et forskningsemne for den humanistiske sundhedspsykologi

Forfattere

  • Peter Elsass

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v20i1.133578

Resumé

Feelings of fatigue: Asthenia, anergy, tiredness, weariness, languor, lassitude, depression, melancholia, acedia, aparthy, intertia, aboulia, lethargy, exhaustion, vecordia, tediousness, ennui, debility, lack of vitality, lack of vigour, pusillanimity, adynamia, boredom, feebleness, failing of strength, hyperaesthesis, irritability, ahedionia, »being out of sorts«, »out of being«, »feeling knackered« and »down in the dumps«. (Berrios 1991: 369).

Ud fra et historisk materiale og en aktuel case om træthed, bliver der givet en karakteristik af den humanistiske del af sundhedspsykologien. Den historiske gennemgang af træthed viser bl.a. hvorledes det blev til et begreb til at forstå det industrielle menneske; en krop uden træthed blev et ideal for borgerskabet. I dag er det såkaldte kroniske træthedssyndrom karakteristisk for en række revalidenter, som er på jagt efter en organisk diagnose. En case illustrerer, hvorledes disse patienter er imod en psykologisering af deres situation. Træthedens historie viser, hvorledes symptomet placerer sig i spillet mellem den folkelige og den professionelle opfattelse. Den humanistiske del af sundhedspsykologien har til hensigt at forstå dette komplekse felt som et hele uden at ideologisere enten den ene eller den anden af positionerne.

Forfatterbiografi

Peter Elsass

Peter Elsass (1997), cand.psych, dr.med. Professor i klinisk psykologi ved Institut
for Psykologi, Københavns Universitet.

Downloads

Publiceret

2022-08-04

Citation/Eksport

Elsass, P. (2022). TRÆTHEDENS HISTORIE.: Et eksempel på et forskningsemne for den humanistiske sundhedspsykologi. Psyke & Logos, 20(1). https://doi.org/10.7146/pl.v20i1.133578