KAN TERAPEUTEN ÆNDRE PATIENTENS PSYKE?

Forfattere

  • Birgitte Diderichsen

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v19i1.133358

Resumé

I artiklen diskuteres det psykoanalytiske begreb om modstand. Freud afgrænsede modstanden som et klinisk begreb, der er afgørende i forbindelse med, hvorvidt og hvordan en ændring af patientens personlighed kan opnås igennem den analytiske behandling. Modstanden mobiliseres i terapien, fordi den forbinder sig med de kræfter, som oprindelig skabte patientens sygdom. I sine senere år nåede Freud frem til den opfattelse, at modstanden repræsenterer patientens forsøg på at beskytte sit svare jeg. I artiklen foretages en uddybning af dette synspunkt under inddragelse af Ferenczis analyser af de såkaldte karakterforstyrrelser og med baggrund i nyere psykoanalyse diskuteres, hvorvidt modstanden må ses som et fænomen, der ikke alene har med patienten at gøre, men som opstår i den terapeutiske relation som et produkt af terapeutens holdning til patienten. Et synspunkt, som også får konsekvenser for den terapeutiske teknik.

Forfatterbiografi

Birgitte Diderichsen

Birgitte Diderichsen er cand. psych., ansat som professor i klinisk psykologi ved Psykologisk Institut, Aarhus Universitet.

Downloads

Publiceret

2022-08-04

Citation/Eksport

Diderichsen, B. (2022). KAN TERAPEUTEN ÆNDRE PATIENTENS PSYKE?. Psyke & Logos, 19(1). https://doi.org/10.7146/pl.v19i1.133358